Health

Stoppen met de pil: dit zijn de bijwerkingen van ontpillen

bijwerkingen-stoppen-met-pil-ontpillen
Afbeelding: Unsplash

De pil is een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen die een zwangerschap voorkomen. Wanneer je stop met het nemen van de pil – bijvoorbeeld omdat je zwanger wilt worden – gaat je lichaam een proces van ontpillen door. Wat gebeurt er precies in je lichaam als je stopt met de pil, en hoe lang duurt dit ontpillen? Womanly zocht het voor je uit. 

Ontpillen na stoppen met de pil

De pil zorgt ervoor dat er tijdens je cyclus geen eisprong plaatsvindt. Als je stopt met de pil, kan het even duren voordat je natuurlijke cyclus en eisprong weer op gang komt. Al na een week zijn de kunstmatige hormonen uit je lichaam verdwenen, maar het verschilt per vrouw wanneer je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Over het algemeen zou je na max 6 weken wel weer een menstruatie moeten krijgen.

Tijdens het slikken van de pil krijg je de hormonen oestrogeen en progestageen binnen. Je lichaam raakt gewend aan deze hormonen en stelt zich hierop in. Als je stopt met de pil, moet je lichaam weer wennen aan het gebrek van hormonen en deze hormonen zelf aanmaken. Hierdoor kun je bijwerkingen ervaren die je tijdens het slikken van de pil niet had. Deze bijwerkingen kunnen een aantal weken aanhouden.

ontpillen-pil

Wat zijn de bijwerkingen van ontpillen?

Als je stop met het nemen van de pil, heeft dit consequenties voor je hormoonhuishouding. Omdat je lichaam gewend is geraakt aan de hormonen die je via de pil binnen krijgt, kun je na het stoppen last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Veranderingen in je gewicht
  • Acne in je gezicht of hals
  • Gevoelige tepels en borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Hoe lang deze klachten aanhouden verschilt per persoon. De meeste huisartsen zeggen dat het zo’n 3 maanden kan duren voordat je lichaam weer in balans is.

pil-ontpillen

Zwanger worden na stoppen met de pil

Veel vrouwen die stoppen met de pil, doen dit omdat ze zwanger willen worden. Omdat je lichaam moet wennen aan het proces van ontpillen, kan het even duren voordat je menstruatie weer op gang komt en voordat je weer een eisprong krijgt.

Wil je zwanger worden na het nemen van de pil, dan kan dit enkele weken of maanden duren voordat je weer vruchtbaar bent. Duurt het langer dan 3 maanden voordat je weer ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!