Food & Drinks

Deze functies hebben de 4 zijden van de blokrasp voor je etenswaren

blokrasp-vier-zijden-functies-etenswaren
Foto: Freepik

De blokrasp is een onmisbare keukenaccessoire die in vrijwel elk huishouden terug te vinden is. Deze handige rasp heeft vier verschillende zijden met elk een eigen functie. Maar wat is de functie van elke rasp precies? En welke etenswaren kun je het beste met elke zijde raspen? Womanly geeft je graag het verlossende antwoord op dit belangrijke vraagstuk.

De grove kant van de blokrasp

We beginnen met de grove kant van de blokrasp. Deze is te herkennen aan de grotere ‘gaten’, of rondjes. Deze kant is bedoeld voor het schaven van hardere etenswaren en etenswaren die je in niet al te kleine stukjes wil raspen.

Denk bijvoorbeeld aan harde stukken groente zoals komkommer, paprika, wortel of courgette. Wil je wat grotere stukjes kaas, dan is de grove kant ook geschikt. Max Vandaag geeft de slimme tip dat je zelfs boter aan deze zijde kunt raspen om hem smeerbaar te maken.

blokrasp-vier-zijden-grote-rasp

De kleinste puntjes op de blokrasp

Aan de andere zijde van de blokrasp vind je de allerkleinste puntjes van de rasp. De prikkelige puntjes kunnen zorgen voor vervelende schaafwondjes, dus houd je vingers er zo ver mogelijk van vandaan. Deze kant is met name geschikt voor de bakkers onder ons.

Met deze kant schaaf je namelijk makkelijk een citroenschil voor je zondagse baksels.  Ook rasp je hiermee harde kruiden zoals een kaneelstokje of nootmuskaat tot een fijn geheel.

blokrasp-vier-zijden-kleinste-rasp

De grote ‘kaasschaaf’

Het woord spreekt al voor zich: deze schaaf aan de zijkant van de rasp dient voor het schaven van kaas. Hiermee maak je grotere plakken, die je ook heerlijk als beleg kunt gebruiken. Deze schaaf is daarnaast geschikt voor het verkrijgen van grotere plakken groente, zoals courgette- of tomatenplakjes voor de lasagna.

Wist je trouwens dat je deze kant van de rasp het beste op zijn zij kunt gebruiken? Hierdoor heb je minder kans dat je hand uitschiet en kun je meer druk leggen op de kaas. Bovendien komen de schaafsels meteen netjes op de bodem van de rasp terecht.

blokrasp-vier-zijden-kaasschaaf

De kant met de kleine gaatjes

Last but not least: de kant met de kleine gaatjes. Deze kant gebruik je waarschijnlijk het vaakst, omdat je er uitstekende kaasrasp mee maakt. Deze kant is ook erg geschikt voor het raspen van chocolade, kokosnoot of komkommer voor in sausjes.

Of ga voor een zomerse cocktail met geraspte watermeloen. Let er na al het raspen wel op dat je de rasp goed schoonmaakt. Zet hem bij voorkeur in de vaatwasser. Zo weet je zeker dat alle etensrestjes uit de rasp zijn verdwenen.

blokrasp-vier-zijden

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!