brandend-maagzuur-voorkomen
Health

Zo kom je in 5 simpele stappen van je brandend maagzuur af

De toestand van je maag en darmen zegt veel over je algemene gezondheid. Zo schreven we al eerder over hoe je kan zien of je een gezonde ontlasting hebt. Maar ook je maag kan klachten geven. Brandend maagzuur is een vervelende en pijnlijke aandoening die je dag flink kan verpesten. Gelukkig zijn er manieren om brandend maagzuur te voorkomen en ervoor te zorgen dat je weer lekker in je vel zit. Hier lees je onze tips om brandend maagzuur te voorkomen en te verminderen.

1. Gezonde voeding

Een van de beste manieren om brandend maagzuur te voorkomen, is door gezond te eten. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen eet die gemakkelijk verteerbaar zijn, zoals fruit, groenten en volkoren granen. Vermijd vet en gefrituurd voedsel, omdat dit de maag kan irriteren en het risico op brandend maagzuur kan verhogen.

Bovendien is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden waarvan je weet dat deze voor zure oprispingen kan zorgen. Een aantal voedingsmiddelen kunnen bij sommige mensen brandend maagzuur veroorzaken, waaronder cafeïne, alcohol, chocolade, citrusvruchten en pittig voedsel.

brandend-maagzuur-gezonde-voeding

2. Langzaam eten

Naast gezond eten, kan het ook helpen om je eten in kleinere porties te verdelen en deze langzaam op te eten. Het eten naar binnen schrokken kan ervoor zorgen dat je maag te veel belast wordt en daardoor meer maagzuur aanmaakt.

Kauw daarom goed op je eten en eet niet te snel. Door langzaam te eten, krijgen je hersenen ook sneller het seintje van je maag dat deze vol zit. Hiermee voorkom je dat je eigenlijk meer eet dan nodig is.

brandend-maagzuur-kleine-porties

3. Niet meer laat op de avond eten

Heb je ’s avonds een paar uur na het avondeten weer trek en begin je dan te snacken? Als je brandend maagzuur wilt voorkomen, kun je dit beter niet meer doen. Als je kort voor het slapengaan eet, heeft je lichaam namelijk minder tijd om het voedsel te verteren en kan dit leiden tot reflux en brandend maagzuur. Probeer minstens 2-3 uur voor het slapengaan niet meer te eten om de kans op brandend maagzuur te verkleinen.

Als je ’s avonds toch honger hebt, kies dan voor een gezond tussendoortje bestaande uit licht verteerbaar voedsel zoals groenten, fruit of een kleine portie magere eiwitten. Vermijd zware maaltijden en vet voedsel laat op de avond, omdat dit de spijsvertering kan vertragen en daardoor de kans op brandend maagzuur verhoogd.

brandend-maagzuur-snacks

4. Stop met roken

Als je nog een extra reden nodig hebt om te stoppen met roken, dan is het wel om brandend maagzuur te voorkomen. Roken kan leiden tot een verhoogde maagzuurproductie, wat resulteert in het vervelende brandende gevoel in de borst. Stoppen met roken kan de maagzuurproductie verminderen en helpen om dat ongemakkelijke branderige gevoel te voorkomen.

Daarnaast verzwakt roken de sluitspier tussen je maag en slokdarm, waardoor de kans op reflux en brandend maagzuur nog groter wordt. Door te stoppen met roken, verbeter je de werking van de sluitspier, waardoor je minder last krijgt van zure oprispingen.

brandend-maagzuur-roken

5. Draag geen strakke kleding

Die broek met hoge taille ziet er dan misschien erg modieus uit, hij is niet zo goed voor je maag. Als je zit, kan het zijn dat je te strakke kleding op je maag en darmen drukt, waardoor de zure maaginhoud vanuit je maag terugstroomt naar je slokdarm, met een brandend gevoel tot gevolg.

Laat bij het volgende dinertje die skinny jeans met hoge taille dus maar thuis. Of doe meteen na het eten je lekker zachte huispak aan. Dat zit sowieso een stuk lekkerder dan die strakke jeans.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!