Brood veel langer vers en lekker houden doe je met deze 5 tips
-
Kim
- •
-
Kim
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Nederland is echt een broodland. De meeste van ons ontbijten graag met een boterham en ook de lunch bestaat vooral uit een bammetje met wat beleg. Helaas blijft het alles behalve vers als je het niet goed bewaard. En dat is natuurlijk mega zonde, want boodschappen zijn al duur genoeg! Wij hebben daarom wat simpele trucjes voor jou op een rijtje gezet waardoor je jouw sneetjes niet meer zo vroeg hoeft weg te gooien.
Brood veel langer bewaren
Niks is natuurlijk zo lekker als een vers bammetje tijdens het ontbijt of de lunch. Je kunt uiteraard met oude sneetjes ook heerlijke wentelteefjes bereiden of de eendjes ermee blij maken, maar toch kiezen we liever voor een vers bammetje. Het allerlekkerste is eigenlijk als je hem zelf bakt. Dat kan al in 45 minuten tijd met het recept van soda bread -dat we al eerder gaven.
Nu is het nog de kunst om het zelfgebakken brood of die uit de supermarkt zo lang mogelijk vers te houden. Meestal proef je al na zo’n 2 dagen dat het wat droger wordt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om te voorkomen dat je bammetje mega snel uitdroogt.
1. Niet in de koelkast zetten
Eigenlijk stoppen we veel dingen in de koelkast die je daar beter niet in kunt bewaren. Naast avocado’s en peterselie is brood daar ook eentje van. Bij koelkasttemperaturen laat het zetmeel in het voedingsmiddel water los, waardoor je bammetje snel droogt en oud wordt volgens Libelle.be. Het is beter om dit op kamertemperatuur te bewaren,
Een belegde boterham kun je dan weer wel een eventjes in de koelkast laten. Ben je trouwens benieuwd wat gezond is op je brood? We hebben eerder een artikeltje geschreven over de 6 beste keuzes voor op je boterham.
2. Ongesneden brood kopen
Koop het liefst ongesneden brood. Door het te snijden komt er namelijk zuurstof vrij, waardoor het sneller uitdroogt en dus uiteindelijk niet meer te eten is. Een voordeel daarvan is ook nog dat je zelf bepaalt hoe dik je sneetjes worden.
3. Op snijdtechniek letten
De dikte van het brood heeft nog best veel invloed op hoe lang het vers blijft. Dunne plakjes drogen namelijk veel sneller uit dan dikke plakken. Snijd het daarom lekker dik af. Ook de snijdtechniek is belangrijk. Begin niet aan het uiteinde van het brood te snijden, maar snijd het eerst doormidden. Bewaar ze dan met de twee helften tegen elkaar. De lucht kan dan niet zo snel het brood binnendringen.
4. Brood invriezen
Wist je er ontzettend veel voedingsmiddelen zijn waarvan je niet wist dat je die ook kunt invriezen? Zo kun je bijvoorbeeld smeersels, kruiden en bepaalde zuivel heel goed invriezen. Van brood wisten we het natuurlijk allang. Doe het meteen na aankoop in de vriezer.
Op deze manier blijft het zeker 2 weken lang heerlijk vers. Kies je voor een gesneden variant? Dan kan je dit het beste in porties invriezen en alleen uit de vriezer halen wat je echt nodig hebt. Ontdooien doe je op kamertemperatuur. Neem je een lekker bammetje mee naar je werk? Smeer ze dan in de morgen als ze nog bevroren zijn. Tegen de middag is je broodje dan sowieso ontdooid.
5. Goed verpakken
Bij de bakker kan je vaak kiezen of je het brood in een papieren zak of plastic zak wilt. Een plastic zak zorgt ervoor dat het langer zacht blijft en met de papieren variant krijg je een krokant korstje. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat!