Food & Drinks

Hoe ‘gezond’ is een broodje gezond eigenlijk?

broodje-gezond-gezondheid
Foto: Freepik

Als je een broodje onderweg koopt zijn er veel lekkere keuzes. Maar vaak denk je dan toch: laat ik maar zo gezond mogelijk te kiezen. Dus gaan we voor het broodje gezond. Dat zit tenslotte vol met groente dus is beslist de beste keuze. Al heb je ook al eens ergens gehoord dat een broodje kroket net zo goed of zelfs beter zou zijn. We wilden hier wel eens het fijne van weten en gingen op onderzoek uit.

Wat zit er eigenlijk op een broodje gezond

Normaal gesproken zit er meestal ham, kaas, gekookt ei, tomaat, komkommer en sla op. En dat dus op een pistolet die meestal wit is. O ja, natuurlijk ook nog mayonaise. De ham en kaas zijn meestal 2 plakken waardoor het totaal ruim boven de 500 calorieën komt. En dat is best veel. En daardoor is het broodje gezond dus helemaal niet zo gezond als je dacht. Het is eigenlijk hetzelfde als dat je 3 boterhammen zou eten, wat je meestal niet zo snel doet.

Het zoutgehalte is ook behoorlijk hoog, vaak zo’n 5 gram, ook niet echt gezond dus. Het sausje, wat meestal bestaat uit mayonaise zorgt voor de nodige onnodige calorieën. Een broodje kroket komt uit op 345 calorieën wat dus behoorlijk minder is. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het gezonder is. Het heeft veel minder voedingsstoffen dan een broodje gezond. Tenslotte zitten er in tomaat, ei, kaas en ham echt wel meer goede dingen dan in een kroket.

bruin-broodje-gezond
Foto:Freepik

Wanneer is een broodje wel gezond?

Het beste is natuurlijk om de saus er uit te laten. Dit is een echte dikmaker. Of zorg dat deze op basis van yoghurt is gemaakt. En dan is de keuze voor een volkoren broodje ook stukken beter zodat je genoeg vezels binnen krijgt. In plaats van 2 plakken kaas en ham kun je beter kiezen voor 1 plak. Dat scheelt een stuk minder zout. Doe er wat extra sla en tomaat bij en het is een echt broodje gezond. Al is het natuurlijk helemaal niet erg om af en toe toch voor die kroket te gaan!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

broodje-kroket
Traditional white bun with a Dutch kroket, called broodje kroket isolated on white background