Food & Drinks

Feit of fabel? Is bruin brood nou echt gezonder dan een wit bammetje?

bruin-brood-gezonder-dan-wit
Foto: Freepik

Zelf kan een wit broodje op z’n tijd erg lekker zijn, maar we weten allemaal dat we dat niet te vaak moeten doen. Er zitten natuurlijk veel minder voedingstoffen in dan in bruin brood. Want hoe bruiner het brood, hoe gezonder het voor je is. Nou dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Toch blijft er gezegd worden dat bruin bruin gezonder voor je is en dat je wit brood links moet laten liggen. Wij hebben het voor jullie uitgezocht en op een rijtje gezet. Zodat jij af en toe nog je witte bammetje kan eten.

Is bruin brood gezonder?

Het is bewezen dat bruin brood en volkoren brood meer belangrijke voedingsstoffen hebben dan wit brood, en daarmee dus gezonder zijn. Wit brood bevat dan wel dezelfde vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Maar in bruin- en volkorenbrood zit hier veel meer van in. Wanneer je alleen wit brood eet zul je veel meer andere producten moet eten die vezelrijk zijn, zoals volkoren pasta en noten, om genoeg vezels binnen te krijgen.

Maar hoe bruiner het brood, hoe gezonder is een glashard fabel. In veel supermarkten word je hiermee in de gek gehouden. Bruinbrood is namelijk regelmatig witbrood, maar dan met een kleurspoeling. Fabrikanten kleuren brood met gekarameliseerde suiker, cacao of moutmeel om het zo bruin te laten krijgen. Het is namelijk helemaal niet normaal voor bruinbrood om die donkere kleur te hebben. Dus je denkt dat je gezond bezig bent, terwijl je alleen maar meer suikers naar binnen krijgt.

bruin-brood-gezonder-dan-wit

Wat is volkorenbrood precies?

Volkorenbrood is dus gemaakt van de hele graankorrel. In de buitenste laag van deze korrel zitten alle vitaminen en mineralen. Bij witbrood wordt deze laag niet gebruikt. Doordat dit bij volkorenbrood dus wel wordt verwerkt in het volkorenmeel. Krijg je alle voordelen hiervan mee. Alle belangrijke stoffen die we nodig hebben zitten erin: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en bioactieve stoffen. Wanneer er volkorenbrood op de verpakking staat, dan is het tegenwoordig ook echt volkorenbrood en weet je dat je goed zit.

Welk brood is het gezondst?

Witbrood is zeker niet de gezondste keuze en tegenwoordig kan je bij bruin brood ook niet meer zeker van je zaak zijn. Het gezondste brood wat je kan krijgen is dan toch volkorenbrood. Bij volkorenbrood wordt namelijk de gehele graankorrel gebruikt. Waardoor je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Daarnaast zorgt dit voor een goede darmwerking en verlaagt het risico’s op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dus volkorenbrood is het antwoord!

bruin-brood-gezonder-dan-wit