Food & Drinks

Zo voorkom je dat je banaan in je tas bruin wordt

bruine-bananen-voorkomen
Foto: Freepik

Bananen zijn gezond en voedzaam. Om die reden neem je vaak een banaan mee naar bijvoorbeeld je werk. Of geef je ze mee aan de kinderen naar school. Hij gaat prachtig geel de tas in maar als je het er uit haalt is de schil bruin of gevlekt geworden. Is je banaan in een paar uur tijd opeens veel rijper geworden? Eigenlijk ziet het er ook niet echt aantrekkelijk meer uit. Je twijfelt zelfs of je het nog wilt op eten. Hoe kan het dat je banaan zo snel bruin wordt in je tas?

Waarom worden bananen bruin?

Bananen worden bruin door een bepaald type enzym, de polyfenoloxidase. Als een banaan beschadigt raakt, dit gebeurt al snel als je een banaan dus in je tas bewaart, gaan er substraten kapot. De inhoud hiervan wordt gemengd met de polyfenoloxidase. Deze zitten normaal in verschillende compartimenten maar komen door de beschadiging bij elkaar. En dat geeft heel snel een bruine kleur.

Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je een appel snijdt en die niet direct gebruikt. Een banaan die op een fruitschaal ligt wordt na een tijdje ook bruin. Dat komt  door veroudering. Er breken namelijk cellen af in de banaan. Het membraam dat om de verschillende compartimenten zit gaat dan lekken en daardoor gaan ook enzymen en substraten zich mengen. En wordt de banaan bruin. Maar dit proces duurt dus wel veel langer.

banaan-tas-bruin
Foto: Freepik

Zijn bruine bananen eigenlijk nog te eten?

Bananen die niet meer geel zijn maar bruin of gevlekt zijn nog prima te eten. Met vlekken zijn ze zelfs gezonder. Het antioxidanten-niveau is namelijk hoger, dit zorgt ervoor dat ze schadelijke stoffen tegen gaan. Bovendien smaken ze ook nog zoeter doordat de enzymen het zetmeel omzetten in suikers. Ze verliezen een beetje van hun voedingsstoffen maar dat is vast niet het ergste. Zeker als je de sliertjes er niet af trekt krijg je genoeg goede dingen naar binnen.

Je kunt een banaan, om het bruin worden tegen te gaan, in de koelkast leggen, dit gaat het verouderingsproces tegen. Of laat de bananen als tros vast aan elkaar vast zitten en draai vershoudfolie om de top. Koop bananen niet als ze in een plastic zak zitten, dan blijft namelijk het ethyleengas uit een banaan in de zak zitten en rijpt het veel sneller. Haal een banaan die rijper is dan de rest er ook al van af, want dan gaat de rest van je bananen ook sneller bruin worden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!