Kerstvoorgerecht
Food & Drinks

Dit heerlijke 3-gangen kerstmenu kost slechts 5 euro per persoon

December is een dure maand en met alle extra kosten die er voor iedereen zijn bij gekomen wordt het voor velen best een puzzel om dan ook nog met een uitgebreid Kerstdiner uit te pakken. Maar het is wel degelijk mogelijk om met een klein budget toch een 3-gangen diner te maken, wat niet ingewikkeld is maar er wel mooi uit ziet en dat natuurlijk ook lekker is. Wij hebben daarom een heerlijk 3-gangen kerstmenu voor slechts 5 euro per persoon voor je uitgezocht.

Budget kerstmenu: tips voor je aan de gang kunt gaan

De oplossing is namelijk om in voor-, hoofd- en nagerecht alle ingrediënten op elkaar aan te passen en te verwerken zodat je uiteindelijk niets over houdt. Als je dan de borden mooi opmaakt, kaarsen erbij zet en een passend muziekje op de achtergrond laat spelen, zal iedereen verrast zijn. Je kunt de tafel mooi dekken met een tafellaken, wat ook gerust een gewoon laken kan zijn. Verschillende borden op elkaar te zetten, zowel wijn- als water glazen bij de borden en het ziet er gelijk chic uit. Alleen nog je beste jurk of pak uit de kast en voilà…

Zet alle ingrediënten op een lijst en hou die bij je zodat je alvast dingen mee neemt tijdens de dagelijkse boodschappen. Zo kun je gelijk eventuele aanbiedingen al mee nemen. En loop je niet op het laatste moment de kans iets niet te kunnen krijgen. Al zal dat wel meevallen, want de ingrediënten zijn geen ingewikkelde dingen. Ik heb zelf de boodschappen bij de Lidl gedaan om het zo voordelig mogelijk te houden. Eigenlijk kon ik daar alles vinden.

Kerstdessert

Verder ben ik er vanuit gegaan dat je zelf wel een ui, olie, zout, peper, mosterd, jam en suiker in huis hebt. Zo niet komen die er nog bij en wordt het bedrag natuurlijk wat hoger. Het totaal kwam bij mij op 18,00, dus zou je er zelfs nog een fles wijn bij kunnen halen. Dat maakt het natuurlijk wel helemaal af. Maar ook daar is de Lidl goed in. Prima wijnen voor een kleine prijs.

De meeste gerechten kun je ook al deels voor bereiden zodat je het op het moment zelf alleen nog even hoeft te verwarmen en je niet de hele tijd in de keuken staat. De gerechten zijn geïnspireerd op recepten uit Delicious en Paulines Keuken. Er zit geen vlees in maar mocht je dit toch willen kun je in zowel de soep als de quiche wat spek doen.

Ingrediënten voor alle gerechten

Bereidingstijd: soep: 30-45 minuten, quiche en salade: 45 minuten en 30 minuten oven, dessert: 15 minuten ( en eventueel 35 minuten extra voor de merinque)

  • 1 rol hartig taartdeeg of bladerdeeg
  • 3 of 4 eieren
  • 350 ml slagroom
  • 1 grote bloemkool of 1 kleine bloemkool en 1 stronk broccoli
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 2 el mosterd
  • 1 kleine ui
  • 800 ml bouillon van 2 groente bouillon tabletten
  • 1 blik cannellini- of witte bonen
  • sap van 1/4 citroen
  • 150 gram rucola
    300 gram mix sla
  • Trosje druiven
  • 1 appel
  • 2 el fijngesneden kruiden zoals peterselie, dille of koriander
  • 8 sneetjes desem-, stokbrood of wat je zelf in huis hebt, liefst van 1 dag oud
  • olijfolie
  • mosterd
  • peper en zout
  • suiker
  • jam naar keuze
  • 8 merinques
  • eventueel frambozen en munt

Verder nodig:
lage taartvorm 24 cm, bakpapier, blinde vulling (keramiek, bonen of rijst), mixer, staafmixer

Kerstsoep

Voorgerecht: Bloemkoolsoep en toast met bonendip

  1. Haal de roosjes van de bloemkool (en broccoli) en zet apart. Maak de stronk, bladen en stelen schoon en snijd grof. Snipper de ui.
    2. Verhit in een (soep)pan 2 el olijfolie en fruit de ui 1 minuut. Schep de bloemkoolresten erbij en bak nog 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook in ong. 15 minuten gaar.
    3. Lek de bonen uit en pureer de helft samen met de kruiden, 1 el olie, het citroensap en zout en peper met de staafmixer tot een dip. Doe dit in een kommetje.
    4. Rooster het brood in de broodrooster of grillpan bruin en krokant en besprenkel met olijfolie en zout. leg op een schaal naast de dip.
    5. Neem de soep van het vuur en puree met de staafmixer. Smelt er 150 gram mascarpone in en roer tot een gladde soep. Voeg de rest van de bonen erbij en breng op smaak met peper en zout. Strooi er in de diepe borden of kommen rucola over voor je het serveert. Zet het brood en de dip erbij. De soep kun je al 1 of 2 dagen eerder maken.

Kerstquiche

Hoofdgerecht: Bloemkoolquiche en rucola salade met appel en druiven

  1. Verwarm de oven voor op 220 C (elektrisch) of 180C (hete lucht).
    2. Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten in kokend water voor en laat uit lekken.
    3. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Prik de bodem met een vork ik. Leg er er een stuk bakpapier op en doe daar de blinde vulling op. Bak de bodem 20 minuten in de oven.
    4. Maak de vulling door de eieren te kloppen samen met 100 ml slagroom, de rest van de mascarpone en 2 el mosterd tot een gladde vulling. Breng op smaak met zout en peper.

5. Haal de bodem uit de oven en haal de blinde vulling uit de bodem. Bak nog 10 minuten zonder vulling. Vul de bodem met de bloemkool(broccoli) roosjes en schenk de vulling erover. Strooi de kaas erover. Als je salie hebt kun je er nog een paar blaadjes op doen. Zet 30 minuten in de oven tot de vulling is gestold.
6. Doe de rest van de rucola en de mix sla in een schaal. Snij de appel in dunne partje, laat de schil eraan. En verdeel samen met de druiven over de salade. Maak een dressing van olie, azijn, mosterd en honing. Of doe er een dressing bij zoals je zelf het lekkerst vindt.
De quiche kun je al 1 of 2 dagen van tevoren maken.

Dessert: Eton Mess

  1. Klop 250 ml slagroom lobbig, dus niet helemaal stijf.
    2. Verkruimel de schuimpjes grof, op 2 na, en schep door de slagroom.
    3. Schep wat jam in een glaasje, helft van de slagroom erop, weer wat jam en de rest van de slagroom.
    4. Bovenop nog beetje jam en wat stukjes van de overgebleven schuimpjes. En als je hebt iets van fruit en munt.

Je kunt de schuimpjes dus kopen maar prima zelf maken door 1 eiwit heel stijf te kloppen en er op het laatst in delen 125 gram poedersuiker door te kloppen.Schep het in bergjes op een bakplaat (eerst bakpapier erop) en bak in 30 minuten op 125/130C (elektrisch) of 115C (hete lucht). Je kunt de desserts al helemaal in de ochtend afmaken en bewaren in de koelkast tot je ze serveert.

Bon appetit en Fijne Kerstdagen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!