Burn-out oplossen: zo herken, herstel en voorkom je de crash
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
- •

Tegenwoordig wordt de term burn-out zo vaak gebruikt, dat het niet altijd meer duidelijk is wat er precies onder wordt verstaan. Helaas is een burn-out tegenwoordig een veel voorkomend fenomeen, dat grote gevolgen voor iemands leven en gezondheid kan hebben. Maar wat is een burn-out precies, hoe herken je het? Wij zochten het voor je uit.
Hoe herken je een burn-out?
Voel je je al een tijdje moe, futloos of heb je minder motivatie op je werk? Dat betekent niet perse dat je een burn-out hebt. Meestal begint een burn-out met een voorstadium waarbij je steeds meer en meer overspannen raakt. Overspanning kenmerkt zich onder andere door piekeren, een gejaagd of juist duf gevoel, slecht slapen en minder zin in het doen van activiteiten die je normaal energie geven.
Loop je te lang door met deze klachten, dan kan de overspannenheid overgaan in een burn-out. Heb je langer dan 6 maanden last van overspanningsklachten, dan worden deze klachten officieel een burn-out genoemd. Het lukt je niet meer om je dagelijkse bezigheden vol te houden of uit te voeren en je voelt je vaak moedeloos, somber, prikkelbaar en alsof je de controle over je leven verliest. Ook kun je fysieke klachten hebben zoals duizeligheid, pijn op de borst, kortademigheid en hartkloppingen.
Hoe kun je het beste van een burn-out herstellen?
Een burn-out kan een enorme aanslag op je leven zijn. Om van de klachten af te komen, zijn er meerdere stappen nodig. De eerste stap is om je klachten te erkennen en ze te accepteren. Als je veel verantwoordelijkheden of stress hebt, is het lastig om deze op te geven of om te accepteren dat je het niet aan kan. Toch is dit een essentiële stap op weg naar je herstel. De tweede stap is het opnoemen van de factoren die voor de overspanning zorgen en manieren te vinden om deze op te lossen of ze op een andere manier in te vullen.
Heb je je klachten geaccepteerd voor wat ze zijn en in kaart gezet wat de oorzaken van deze klachten zijn, dan kun je aan de slag om de oplossingen uit te voeren. Hierdoor krijg je langzaamaan weer meer grip op je leven. Het is belangrijk dat je tijdens je herstel wel actief blijft, en niet alleen maar toegeeft aan je klachten. Bouw deze activiteiten langzaam op. Begin bijvoorbeeld met elke dag een korte wandeling. Probeer ook over je klachten en problemen te praten met je omgeving.
Hoe kun je een burn-out voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar in deze tijd hebben de meeste mensen het zo druk, dat ze de symptomen van overspanning niet altijd op tijd herkennen. Terwijl het juist in de eerste fase van overspanning een stuk makkelijker is om te herstellen. Merk je dat je steeds vaker piekert, minder motivatie voor activiteiten krijgt of dat je ’s nachts moeilijk in slaap komt?
Wacht dan niet langer en kom in actie. Dit kan bijvoorbeeld door op te schrijven welke factoren in je leven voor stress zorgen en of je deze kan verminderen of anders in kan delen. Ook helpt het om met iemand over je klachten en zorgen te praten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende momenten voor jezelf in te plannen. Neem een lange wandeling of ga naar een actieve sportles. En bedenk dat goed voor jezelf zorgen altijd op nummer 1 van je prioriteitenlijst zou moeten staan.