Food & Drinks

Wil je weten: hoe gezond is cafeïnevrije koffie eigenlijk?

cafeinevrije-koffie-gezond
Foto: Freepik

Om niet te veel koffie te drinken kiezen we er af en toe voor om cafeïnevrije koffie te nemen. Het lijkt tenslotte of dit een stuk gezonder is. En tegenwoordig proef je eigenlijk het verschil echt niet. Vooral in de avond, als we denken dat we anders niet meer kunnen slapen, lijkt het een goede keuze. Maar is dat echt wel zo? En hoe gezond is die cafeïnevrije koffie eigenlijk? Het werd weer tijd voor een onderzoekje dus.

Wat is cafeïnevrije koffie eigenlijk?

Allereerst willen we weten wat koffie nu eigenlijk cafeïnevrij maakt. Dus wat zit hier eigenlijk in wat anders is dan “gewone” koffie. Klopt het dat alleen de cafeïne eruit is gehaald? Net als de normale soort bevat decafe polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Het schijnt zelfs dat het wellicht de kans op diabetes 2 en kanker zou verlagen. Het is ook een stofje dat goed werkt op je darmen.

Maar, zoals de naam eigenlijk aangeeft, is de koffie niet helemaal cafeïnevrij. Het wordt net als de “gewone” soort gemaakt van koffiebonen die gebrand en gemalen worden. De cafeïne wordt met geactiveerde kool uit de koffie gefilterd. Soms wordt hiervoor vloeibare kooldioxide voor gebruikt. Of er wordt methylchloride of ethylacetaat gebruikt om de cafeïne op te lossen. Lijkt allemaal vies chemisch maar het gebeurt veilig zodat dit niet in je kopje bruin vocht komt te zitten.

koffie-cafeinevrij

Cafeïnevrije koffie is beter voor je bloeddruk

Mensen die graag koffie drinken, wel 4 of meer koppen per dag, maar gevoelig zijn voor de cafeïne krijgen na verloop van tijd last van een hogere bloeddruk. En dat kan best gevaarlijk zijn. Er wordt dus meestal aangeraden geen koffie te drinken zodra dit is vastgesteld. Maar door koffie te drinken zonder cafeïne heeft dit wel degelijk effect op het verlagen van de bloeddruk. Dus als je daar last van hebt is het zeker een aanrader.

gezonde-koffie

Is cafeïnevrije koffie dus gezonder?

Zowel de gewone als de cafeïnevrije koffie verkleinen de kans op borst- en leverkanker, diabetes 2, parkinson en zelfs alzheimer. Maar een teveel aan cafeïne kan zorgen voor slapeloosheid, hoofdpijn, rusteloosheid en een te hoge bloeddruk. Daar kun je al last van krijgen na 2 kopjes per dag. Dit gebeurt dus niet met de cafeïne vrije soort. Het is eigenlijk niet veel gezonder maar helpt vooral bij mensen die last hebben van deze klachten. Dus eigenlijk is het alleen om deze reden goed om af en toe te drinken.