Het Carnivoor dieet: health life hack of totale gekte?
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Als je TikTok hebt zie je het beslist regelmatig langs komen, het carnivoren dieet. Maar ook zonder TikTok heb je er vast al eens van gehoord. Het dieet bestaat al langer, net als het keto dieet, maar is nu een ware hit op TikTok. Om de zoveel jaar komt er wel een dieet wat immens populair wordt maar uiteindelijk altijd weer verdwijnt. Uiteindelijk helpt een bewuste voeding en bewegen het beste. Maar hoe zit het met dit nieuwe dieet.
Wat is het carnivoren dieet?
Het carnivoren dieet wordt ook wel het leeuwen dieet of vlees dieet genoemd. En ja, het is vooral gericht op vlees. Je eet alleen wat van een dier komt, dus ook eieren en vis. Het komt vanuit de sporthoek waar ze erg bezig zijn met voeding. Al heeft de “liver king”, een groot pleiter van het dieet, ook toegegeven dat hij anabolen gebruikt. Het is een beetje tegen het veganisme gericht. Kijk naar onze voorouders, de mannen waren jagers en aten voornamelijk vlees. En waren daardoor heel gezond wordt er gedacht.
Dat klopt niet helemaal want men at vooral naar het seizoen en dus ook veel noten, fruit en aardappel. Het carnivoren dieet komt voort uit het keto dieet. Daar eet je geen fruit en koolhydraten maar wel groente. Vooral mannen vinden het eten van veel vlees een goed idee. Het lijkt ook goed te werken op je darmen en daardoor wellicht een oplossing als je daar problemen mee hebt zoals een prikkelbaar darmsyndroom. Het helpt ook voor je huid omdat je geen suikers, verkeerde vetten en weinig koolhydraten eet.
Hoe gezond is dus een carnivoor dieet?
Je hebt natuurlijk wel de nodige vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven. En daarvan zitten er ook de nodige in planten en fruit. Vitamine C, magnesium en calcium haal je niet uit vlees. Als je daarom veel orgaanvlees zou gaan eten krijg je juist teveel vitamine A en ijzer binnen. Vooral een teveel aan ijzer is niet goed voor je. En je cholesterol wordt er ook niet beter van. Dus gezond? Je valt er beslist van af, maar gezond lijkt het toch niet echt.
Mocht je toch overwegen om het te proberen zou een weekmenu er zo kunnen uitzien: Ontbijt: eieren met spek, omelet tonijn, saucijsjes met bacon en kaas, roerei met spek en rauwe yoghurt en gekookte eieren. Als lunch: zeevruchtenmix, eiwrap met rundergehakt, rundertartaar, makreel en haring met rauwe geitenkaas, gebakken ossenhaas in roomboter. En als diner: kippenbouten, gegrilde biefstuk, lamskoteletten met blauwe schimmelkaas, kabeljauw in roomboter en ribeye steak. Wij worden er niet echt vrolijk van.