Food & Drinks

Champignons moet je wassen voor het bakken: feit of onzin?

champignons-wassen-feit-onzin
Foto: Freepik

Sta je vaak in de keuken? Dan heb je vast en zeker je eigen ‘kookmaniertjes’. De ene persoon gooit bijvoorbeeld het halve zoutvaatje leeg op een stuk vlees en de andere wast altijd de rauwe kip voor gebruik. Het is maar net hoe je het gewend bent! Toch zijn er een paar dingen die we ons blijven afvragen. Zoals met champignons en paddenstoelen. Moet je deze nou wassen of is dat helemaal niet nodig? Womanly zoekt het voor je uit. 

Champignons wel of niet wassen?

In veel gerechten geven champignons een heerlijke bite. Toch zien de schimmels er niet heel fris uit als ze uit het bakje komen. De paddenstoelen zitten vaak onder de zwarte aarde in het doosje.

Het klinkt logisch om ze dan onder de kraan te houden, maar is dat wel zo’n goed idee? Je hebt vast weleens gehoord dat je de champies absoluut niet met water moet afspoelen omdat ze dan hun smaak verliezen. Wij gingen eens flink op onderzoek uit om te ontdekken wat hiervan wel en niet waar is.

Champignons niet te lang nat bewaren

Via Favorflav kwamen we erachter dat er een uitgebreid onderzoek is gedaan naar de ‘eetbare schimmels’. Kenji Lopez Alt van Serious Eats ontdekte dat een champignon voor slecht twee procent van zijn eigen gewicht aan water opneemt. En dat terwijl er vaak wordt beweerd dat deze groenten van zichzelf zo’n tachtig tot negentig procent uit water bestaat. Niets van waar dus!

Volgens hem is het dan ook helemaal prima om de ‘champies’ met water te wassen voordat ze de pan in gaan (en ze daarna droog te deppen). Wel is het belangrijk om de schimmel op het laatste moment schoon te maken, vlak voordat je ze gaat bakken of koken. Als je ze te lang laat liggen, kunnen ze namelijk enorm slijmerig worden. En dat wil je niet! Maar om het verhaal kort te houden: je kan ze dus prima een korte ‘cold shower’ geven.

champignons-wassen

De schimmels extra goed schoonmaken

Nu dacht je natuurlijk dat we er waren, maar het kan ook goed zijn dat jij echt een bakje met mega smerige champignons hebt aangetroffen. In dat geval kun je ze dan voor het wassen schoonvegen met een tandenborstel of een stukje keukenpapier en ze daarna dus met water afspoelen. Heb je geen stromend water binnen handbereik? Dan kun je ook altijd nog de champignons pellen. Huh pellen? Ja, je leest het goed.

Volgens TikTok gebruikers is dit dé manier om ze schoon te maken voordat ze in een lekker gerechtje worden verwerkt. Kijk, dat is nog eens een goede lifehack! Om je nog een lifehack cadeau te doen: wist je dat je de deksel van het bakje champignons altijd al verkeerd gebruikt? Als je hem namelijk omdraait, sluit hij perfect af en blijven de champignons langer vers. Weer wat geleerd vandaag!

@tastyentertaining Don’t wash your mushrooms! Peel them! #mushrooms #peelthem #kitchenhack ♬ original sound – Anita at Tastyentertaining

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!