knobbels-borsten-symotomen-borstkanker
Health

Zo check je knobbels in je borsten op symptomen van borstkanker

De maand oktober is borstkankermaand en staat in het teken van gezondheid. Hoe vaak check jij je borsten op knobbeltjes, bultjes, putjes of andere onregelmatigheden? Om borstkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken is het mega belangrijk om je borsten te checken. Dit doe je door zowel te voelen als door te kijken. Zie je een verandering? Trek dan meteen aan de bel.

De symptomen van borstkanker

Borstkanker kun je signaleren door verandering in je borst waar te nemen. Een knobbeltje is dan bijvoorbeeld voelbaar of je tepel of huid van je borst ziet er anders uit dan je gewend bent. Volgens kanker.nl kan een knobbeltje of plekje vaak iets stugger of harder aanvoelen dan de rest van het borstweefsel. Het kan voelen als een verdikte schijf of strengetje achter je tepel, maar kan ook kogelrond zijn en glijdt dan onder je vingers weg als een knikker.

Komt er vocht of bloed uit je tepel of zie je dat hij wat ingetrokken staat? Twijfel dan niet om een bezoek aan de huisarts te brengen. Ook veranderingen aan de huid van je borst zoals een wondje dat niet geneest, een deukje of kuiltje of een verdikte huid met putjes is belangrijk om in de gaten te houden. Knowyourlemons geef aan de hand van afgebeelde limoenen aan hoe borstkanker eruit kan zien en aanvoelen.

symptomen-borstkanker-checken

Borsten veranderen door menstruatie, borstvoeding en menstruatie

Wist je dat menstruatie en zwangerschap invloed heeft op het uiterlijk en de gevoeligheid van je borsten? Als je iets geks voelt of ziet tijdens je ongesteldheid dan is het verstandig om dit in de gaten te houden en te kijken of het na je menstruatie is veranderd. Volgens Pink Ribbon, onderdeel van KWF, veranderen je borsten ook tijdens de zwangerschap of in de periode van borstvoeding. Als de afwijkingen in je borst lange tijd aanhouden, twijfel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

Om veranderingen te herkennen is het belangrijk dat je weet wat normaal is van jouw borsten. Het is bijvoorbeeld heel gewoon dat je ene borst niet even groot is dan de andere. Ook kan het best zijn dat je vanaf een jonge leeftijd al een ingetrokken tepel hebt, of zelfs twee. No worries! Je borsten bestaan voor een groot deel uit klierweefsel. Als je huid niet helemaal strak maar een beetje bobbeling aanvoelt, dan kan dit dus klierweefsel zijn.

Wanneer check je jouw borsten?

In ons land krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Gelukkig zijn de overlevingskansen van deze afschuwelijke ziekte de afgelopen jaar flink gestegen. Helaas overlijden er alsnog zo’n 3000 mensen jaarlijks aan borstkanker volgens de cijfers van Pink Ribbon.

Het beste moment om je borsten te controleren is ongeveer een week na je menstruatie in verband met hormonale veranderingen. Hoe vaak je het doet, moet je uiteraard helemaal zelf weten. Wel raadt de Borstkankervereniging Nederland aan om het op een vast moment van de maand te doen.

borsten-checken-borstkanker

Hoe check je jouw borsten?

Belangrijk is dat je jouw borsten controleert op een plek waar je goed kunt ontspannen. Je linkerhand leg je in je nek en je rechterhand op je linkerborst. Je onderzoekt dan eerst je linkerborst in 4 stappen: linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder. Daarna maak je met een vlakke hand draaiende bewegingen en ga je van de buitenste rand van je borst naar je tepel. Als je iets merkwaardigs daar voelt, trek je de tepel op van je borst. Voel je iets pijnlijks of gaat dit moeilijk? Trek dan aan de bel.

Belangrijk is ook om je oksels goed te checken en uiteraard de andere borst te controleren. Niet alle symptomen van borstkanker kun je voelen. Daarom moet je ook naar je borsten kijken. Ga voor de spiegel staan en laat je armen op een ontspannen manier langs je lichaam hangen. Dan let je erop of de vorm nog gelijk is en ze er hetzelfde uitzien als vorige keer. Zie je bijvoorbeeld geen deukjes, kuiltjes of bultjes? Check ook of de kleur van je tepels hetzelfde zijn en of er geen vloeistof uitkomt en schilfertjes opzitten.

borsten-controleren

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!