Food & Drinks

Feit of fabel? Het eten van chocolade maakt je gelukkiger

chocolade-geluk-gelukkiger-onderzoek

De meesten onder ons eten graag een stuk chocolade. Een stukje bij de thee, een reep of chocolade bar kopen op het station als je terug reist van je werk, bonbons van de patisserie of een chocomousse als dessert. En bij ons staan de paaseitjes al even op tafel. Nu wordt er altijd gezegd dat er in chocolade stoffen zitten die je gelukkig maken en dat wij het daarom zo graag eten. Wij zochten voor je uit of dit echt zo is.

Welke stof zit er in chocolade voor het geluksgevoel

In chocolade zit de stof fenylethylalanine. Deze stof maakt endorfine aan in je hersenen. En endorfine maakt je blij en geeft je dus een gelukkig gevoel. Maar deze stof komt ook vrij als je andere zoete of vette producten eet. Daarom snacken wij waarschijnlijk zo graag. We zijn op zoek naar dit fijne geluksgevoel en weten dat we dat met het eten hiervan ervaren.

Als je chocolade eet wordt er dus endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft een zelfde pijnstillend effect als morfine en remt de adrenaline die je stress bezorgt. Op het moment dat de chocolade in je mond smelt wordt er veel endorfine aangemaakt en daar worden wij dus blij van. Daarnaast zit er cafeïne in chocolade en dit geeft je energie. Maar cafeïne zit natuurlijk ook in koffie, cola en thee.

chocolade

Het zijn niet de ingrediënten in chocolade die je gelukkig maken

In studies werden de ingrediënten die in chocolade zitten apart gegeven aan proefpersonen en dit had nauwelijks effect. Pas als je chocolade eet in de vorm die je graag eet krijg je het geluksgevoel effect. Het is dus eigenlijk heel simpel. Kijk op het etiket van je chocoladereep en zie de hoeveelheid suikers en vetten. Dit geeft bij elkaar de juiste smaak en structuur. En dat maakt je dus blij en gelukkig.

Er zitten dus geen magische stoffen in, maar laat je dat niet weerhouden om het te eten. Want wat is er mis met zoiets simpelsals een stuk chocolade om je gelukkig te maken. Wij kijken al uit naar Pasen zodat we even los kunnen gaan in het eten van al die eitjes.