Living

Je dekbed zelf thuis wassen? Met deze tips wordt dat een makkie

dekbed-wassen
Foto: Freepik

Er is niets heerlijker dan in een kakelvers opgemaakt bed te slapen dat net is verschoond. Of naja, je hoge hakken uitdoen na avondje flink stappen staat ook wel hoog op ons lijstje. Afijn, er gaat vaak heel wat werk vooraf voordat jij tevreden en wel in dat schone bedje stapt. Het dekbedovertrek, kussens en hoeslakens moeten gewassen worden en al dat beddengoed moet ook nog grondig drogen. Maar hoe zit het eigenlijk met je dekbed? Kan je die zelf thuis wassen en hoe doe je dat? Womanly zocht het uit!

4 seizoenen dekbed gaat weer van zolder

Met deze natte (en toch wel koudere) herfstdagen, is het de hoogste tijd om dat 4 seizoenen dekbed weer van de zolder te halen. Onder een lakentje slapen met een luchtige satijnen pyjama is vanaf nu verleden tijd.

Ruikt jouw dekbed na al die tijd enorm muf en zie je het niet zitten om met dat enorme ding naar de wasserette te gaan? Begrijpen wij maar al te goed. Gelukkig kan dat prima thuis met de juiste handleiding.

dekbed-wassen-wasmachine-tips

Past als dat beddengoed in je wasmachine?

Het feit dat je regelmatig je beddengoed moet wassen, zal je niet verrassen. Niet alleen het overtrek en de kussens, maar ook het dekbed heeft zo af en toe een goede wasbeurt nodig. Bacteriën, stof, huidcellen en lichaamsvocht kunnen zich flink gaan ophopen in de dekens. En dat is natuurlijk allesbehalve fris.

De eerste vraag die wellicht bij je opkomt, is of al dat beddengoed wel in je wasmachine past. En wat betreft zijden, wollen en donzen dekbedden, hoe zit dat eigenlijk? Voordat je alles meteen met volle enthousiasme in die wasmachine gooit, is het verstandig om eerst op het waslabel te kijken. Ieder dekbed is namelijk gemaakt van een ander materiaal en ze zijn helaas niet allemaal geschikt voor de wasmachine.

dekbed-wassen-bed

Kijk altijd naar het materiaal van je dekbed

Volgens VT Wonen kun je een synthetisch of katoenen dekbed zonder probleem wassen op 60 graden. Heb je een donzen variant? Deze kun je reinigen, maar dan het liefst op een lage temperatuur. Kies voor een programma dat geschikt is voor fijne of wollen stoffen. Waarschijnlijk zal dat niet het eco-wasprogramma zijn. Laat de wasmachine ook even naspoelen, zodat er geen restjes wasmiddel in het dons blijft hangen.

Sowieso is het goed om te weten dat je niet te veel wasmiddel moet gebruiken, anders is de kans groter dat je de wasmachine vaak moet schoonmaken omdat hij verstopt raakt. Laat de wasverzachter voor nu trouwens even in de kast staan, want dan droogt het dekbed met de donsveertjes minder goed. Het is mogelijk om een donzen dekbed in de droger te stoppen, maar doe er dan wel een paar tennisballen bij in de droogtrommel en schud de deken daarna goed op.

beddengoed-dekbed-wassen

Wanneer kan je een dekbed niet wassen?

Als je een zijden- of wollen dekbed hebt, is er wat minder werk aan de winkel, want deze hoef je namelijk helemaal niet te wassen. Wol is volgens Max Vandaag zelfreinigend en zijden trekt geen stof aan. Wel is het fijn om het hem regelmatig buiten te hangen.

Pas het dekbed echt niet in de wasmachine? Dan wordt het toch een uitje naar de stomerij. Deze hebben vaak grotere wasmachine. Al is er misschien nog wel één laatste optie. Heb je in bad in huis? Dan is dit ook nog een goede wasoptie. Vul het badje met een klein laagje lauwwarm water en doe er een beetje wasmiddel bij.  Je loopt er dan overheen om het zo te wassen, vergelijkbaar met het proces bij druiven voor het maken van wijn, maar toch net even een tikkeltje anders.

Beddengoed verschonen

Voor het uitwringen kan je het dekbed oprollen met het einde naar het putje toe. Zo krijg je de meeste vocht eruit. Dit kost je even wat kracht, maar is meteen goede work-out. Is alles weer helemaal schoon? Dan komt natuurlijk de volgend struggle dat beddengoed verschonen heet. Gelukkig hebben wij 6 simpele tips op een rijtje gezet om supersnel je bed te verschonen. Kijk, dat scheelt allemaal weer!

dekbed-bed-verschonen