Detox voetpleisters getest: ontgiftend wondermiddel of grote onzin?
-
Kim
- •

In beautyland komen er regelmatig nieuwe trends voorbij die we soms liever aan ons voorbij laten gaan. Zo werden we nou niet bepaald enthousiast van de TikTok hype waarbij menstruatiebloed als gezichtsmaker werd gebruikt en werden we ook niet heel warm van neushaar extensions. Waar we dan wel weer nieuwsgierig naar werden zijn de detox voetpleisters. Dit schijnt al een paar jaar een trend te zijn om je lichaam te ontgiften. Maar helpt dit ook echt?
Detox voetpleisters van Lucovitaal
De detox voetpleisters zijn niet te missen op TikTok. Binnen één schoonheidsslaapje zou je lichaam compleet gereinigd worden. Daarnaast belooft de verpakking ook nog je spieren en pezen te ontspannen, de slaap te bevorderen en de vermoeidheid verlichten.
Alsof dat nog niet genoeg is zou het ook perfect zijn voor je darmen, stoelgang en nieren en zelfs slankmakend zijn. En dat allemaal in één nachtje. Klinkt als een wondermiddeltje waarbij je dokter voortaan niet meer nodig hebt. Maar kan dat eigenlijk allemaal wel? Radar zocht vorig jaar uit of dit wel allemaal klopt en Womanly wilde het ook weleens proberen.
Kunnen de pleisters gifstoffen verwijderen?
De stickers komen van oorsprong uit Azië. Via Radar kwamen we erachter dat de ze worden gemaakt met kruiden die gevonden worden op afgelegen Oost-Aziatische berghellingen. Een van die kruiden bestaat uit bestanddelen van de Houttuynia Cordata Thunb plant. De eigenschappen van deze plant zijn dat ze eetlustremmende en antibacteriële eigenschappen zouden bevatten. Volgens producten zijn de stickers ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse medicatie.
Hoogleraar Roger Godschalk-die met Radar sprak- zegt dat de pleisters geen gifstoffen uit je lichaam kunnen halen. “In zweet kunnen inderdaad giftige stoffen zitten”, vertelt hij. “Maar de hoeveelheden zijn zo laag dat deze route niet belangrijk is voor de ontgifting van het lichaam. De hoeveelheid schadelijke stoffen die we kwijtraken via urine (nieren) of ontlasting (lever) is vele malen groter.”
Womanly test de Detox voetpleisters
Het werd eens tijd om deze ‘wonder pleisters’ te testen. Eerst verwijder je het grote deel van het papier van de pleister en dan plak je detox patch in het midden ervan. Bij ons ging dat alleen niet zo soepeltjes. De poeder scheurde uit het de verpakking en het vieze goedje viel op de vloer. Geen probleem als het spul naar roosjes zou ruiken, maar dat was het allesbehalve.
Ik zou de geur omschrijven als een kopje kruidenthee en mijn vriend vond het ruiken naar gedroogd hondenvoer. Je viervoeter maak je er dus blij mee, maar een gemiddeld mens zeker niet. Toen het was gelukt om de pleister te bevestigen, gingen we ermee slapen. De pleister moet je namelijk 8 tot 12 uur laten zitten voor het meest optimale resultaat.
Resultaten van de detox voetpleister
De volgende ochtend was mijn voet één plakkerige bedoeling toen ik de pleister eraf haalde. Ik bleef met mijn voet plakken aan onze witte gladde houten vloer en daar zit nog steeds een detox afdruk op. (luiheid zullen we maar zeggen). Ook zag ik uiteraard een zwarte afdruk op de pleister.
De producenten beweren dat de zwarte afdruk staat voor bacteriën en gifstoffen die je lichaam verlaten. Volgens Godschalk is de samenstelling onbekend, maar weet hij wel dat dit geen afvalstoffen zullen zijn . ABCNews, een Amerikaanse nieuwszender heeft de voetpleisters laten testen bij acht personen in een laboratorium.
Zwarte kleur op de pleister
De zwarte kleur die de volgende ochtend op de detox voetpleister zit, wordt veroorzaakt door het zweet. Helaas voelde ik me nou niet stukken beter na dit experiment. Het viel me overigens wel op dat ik meer dorst had. Of het nou onzin is of dat je het meer moet gebruiken voor resultaat, dat durf ik niet te zeggen. Maar volgens wetenschappers is er in ieder geval geen bewijs dat het goedje ook echt werkt.
Detox methoden kunnen zelfs soms best gevaarlijk voor je lichaam zijn. Deze detox pleisters zijn gemaakt van Bamboe Azijn poeder. Het hout wordt verhit waarna de rook neerslaat als azijn. Toch moet je hiermee wel mee oppassen, want de kans is aanwezig dat het een allergische reactie kan opleveren.