dieet jutta leerdam
Life & Health

Het dieet van Jutta Leerdam: meer eten, meer kracht

Schaatsster Jutta Leerdam (24 jaar) is de laatste tijd veel in het nieuws. Niet alleen om haar geweldige prestaties op het ijs, maar ook om haar fashionable kledingkeuzes en recentelijk om haar vermeende date met de wereldberoemde YouTuber en worstelaar Logan Paul. De topsportster heeft zelf ook vlogs op Youtube gezet, waarbij ze ons meeneemt op een dag in haar leven als topsporter. Het wordt wel duidelijk dat de schaatsster een flinke dosis discipline nodig om op haar huidige niveau te presteren. En daar hoort ook bepaalde voeding bij.

Een dag in het leven van Jutta Leerdam

Onze fascinatie naar het leven van een topsporter is groot. Misschien vooral omdat we zelf niet de discipline op kunnen brengen om die overheerlijke chocoladereep of dat ene glaasje wijn te laten staan. Maar wie zoals Jutta maar één doel voor ogen heeft, neemt met liefde afstand van deze dagelijkse genoegens. Dat ze een ijzersterke discipline heeft, is duidelijk te zien in haar eigen vlog.

In de video neemt ze ons mee op een trainingsdag. Tijdens zo’n dag traint ze onder andere op het ijs met de mannelijke leden van haar team. Hoewel de mannen over het algemeen wat sneller gaan dan Jutta gewend is, is het goed om samen te trainen zodat ze zo dicht mogelijk bij het niveau van de mannen komt. Na een lunch maakt de schaatsster nog een tentamen en gaat ze door naar de fysio, voordat ze aan haar krachttraining begint. Een drukke dag!

Het eetdagboek van Jutta Leerdam

Belangrijk tijdens een trainingsdag: vooral voldoende eten, maar alles met mate. Na de ochtendtraining op het ijs zien we Jutta in haar eigen keuken snel een tonijnsalade klaarmaken. Ze doet dit met tonijn uit blik, yoghurt mayonnaise, sambal, ketchup, tomatensalsa, zout en wat augurken en pijnboompitjes. Het belangrijkste is dat ze niet te veel koolhydraten en juist wel eiwitten binnen krijgt. Een tonijnsalade is dus op dat moment een betere keuze dan bijvoorbeeld een broodje kaas.

Over het algemeen heeft Jutta geen restricties als het aankomt op wat ze wel en niet mag eten, vertelt ze aan Body en Fit: ‘Ik zie eten echt als mijn energie. Ik heb koolhydraten en vetten nodig. Ik heb alles nodig. Ik eet ook veel groenten en let over het algemeen goed op wat ik eet, maar echte cheat days heb ik niet.’ ‘S ochtends begint de sportster met een bakje havermout en fruit. Ze let erop de rest van de dag op dat ze niet te veel verzadigde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Maar een keer een hamburger? Dat mag best: ‘ik voel me er niet schuldig over. Ik gebruik die energie om de volgende dag goed te kunnen trainen.” 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jutta Leerdam (@juttaleerdam)

Meer eten juist beter

Dat een te streng dieet je eerder tegen je werkt, bewees Jutta toen ze in 2022 de ene overwinning na de andere binnen sleepte. Haar geheim achter het succes? Naar eigen zeggen was dit dat ze juist méér was gaan eten. ‘”Ik ben een sporter, ik eet altijd wel gezond. Maar nu eet ik gewoon meer, meer goede voeding in plaats van bijna geen vet. Ik ben erachter gekomen dat dat niet werkt. Je moet jezelf voeden, daar word je sterk van. En dat zie je, ik rij een baanrecord.”, zo vertelt ze aan de NOS.

Daarbij kwam ook dat haar mentale houding voor de wedstrijd was veranderd. Waar ze normaal met veel stress de kerstdagen alleen thuis doorbracht om te concentreren op de wedstrijd, besloot ze deze nu bij haar familie thuis te vieren. Door juist minder stress te hebben over de wedstrijd, presteerde ze een stuk beter. Zo zie je maar weer dat het loslaten van je dieet of doelen soms juist kan zorgen dat je je beoogde doel haalt. Een inspirerend voorbeeld is Jutta Leerdam zeker!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jutta Leerdam (@juttaleerdam)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!