Food & Drinks

Is diepvries groente net zo gezond als verse groente?

diepvries-gezonde-groente

Wij hebben altijd wel diepvries groente in onze vriezer liggen. Makkelijk als je geen verse groente in huis hebt. Bovendien zijn er vaak aanbiedingen in de supermarkt en daar zijn wij ook gevoelig voor. Het is natuurlijk ook fijn als je na het werk thuiskomt en niet van alles moet snijden. Maar is het net zo gezond als verse groente vroegen wij ons af. Dus zochten we dat voor je uit.

Hoe werkt het invriezen van groente eigenlijk

Om groente zo vers mogelijk in te vriezen worden ze geplukt als ze volledig rijp zijn. Op die manier bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Daarna worden ze binnen een paar uur gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt. Zo blijven alle vitamines die zo belangrijk zijn behouden. Het blancheren en daarna direct afkoelen is belangrijk zodat de enzymen die voor bederf zorgen meteen kapot worden gemaakt.

Je kunt ingevroren groente maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren. Al gaat de kwaliteit wel langzaam achteruit. De textuur kan wel wat anders worden na ontdooien.  Er ontstaat kristalvorming om de groente heen dat een iets melige textuur kan geven. Dus het ontdooien is belangrijk. Liefst meteen vanuit de vriezer in de pan of roosteren in de oven. En kook de groente zeker niet te lang, omdat het al even gekookt is duurt het minder lang voor het gaar is.

gezonde-groente-voor-diepvries

Conclusie: diepvriesgroente is net zo gezond

Vanwege het snelle invries proces waardoor dus alle goede stoffen bewaard blijven is het net zo gezond als verse groente. je weet van verse groente nooit hoe lang ze al onderweg zijn. Diepvriesgroente kan daardoor soms nog beter zijn dan verse groente.

Bij blikgroente wordt wat meer van de vitamines verloren. Deze zijn vaak wat langer voorgekookt, zeker de bonen. Let ook op eventuele toevoegingen. Bij bijvoorbeeld spinazie a la crème worden zaken toegevoegd zoals zout waardoor het minder gezond is. En dat geldt ook voor blikgroente. Kijk dus altijd even op het blik of de verpakking of er extra dingen zijn toegevoegd.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!