dingen-waar-gelukkig-van-wordt
Life & Health

Van deze 5 dingen worden mensen écht gelukkig

We streven allemaal naar gelukkig zijn. We zoeken dit vaak in allerlei zaken als festivals en feesten, yoga, meditatie, maar als je er echt naar kijkt zit het vaak in kleine dingen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en ieder jaar komen er lijstjes in welke landen de mensen het gelukkigst zijn. Uit het laatste rapport van de Verenigde Naties waren dit Finland, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Nederland. Maar waar worden we nu echt gelukkig van.

Wat is eigenlijk gelukkig zijn?

Gelukkig zijn als definitie is moeilijk te omschrijven. Het lijkt ongrijpbaar en klinkt misschien wat zweverig. Gelukkig zijn is natuurlijk ook voor iedereen anders. Het hangt er ook vanaf waar je woont en in welke omstandigheden je je bevindt. Ook je karakter speelt mee, de een is sneller blij en dus ook sneller gelukkig met weinig terwijl een ander blijft zoeken. Opstaan met zonneschijn maakt je bijvoorbeeld vaak al gelukkig, zeker na een periode van regen en grijs weer. De zon staat dan ook altijd hoog in alle lijstjes.

Ook iets simpels als een compliment krijgen kan je dag niet meer stuk maken. En een fijne relatie hebben, al ben je dan natuurlijk niet continu gelukkig. Daaronder vallen natuurlijk ook de relaties met je vrienden en familie. Maar in alle lijsten komen de volgende 5 dingen altijd voor. En die zijn meestal makkelijker te realiseren dan je denkt.

geel-maakt-gelukkig

1. Van alle kleuren wordt je het meest gelukkig van geel

We schreven er al eerder over: de kleur geel maakt een mens gelukkig. Geel hoort natuurlik bij zon en warmte en die 2 zaken maken de meeste mensen gelukkig. Geel werkt het beste in een bepaald deel van je hersenen waar ook je emoties zitten. Het maakt je vrolijk en geeft energie. Ook in eten wordt men blij van gele tinten. Denk aan frietjes, pannenkoeken en kaas. Dus maak een gerecht met veel gele tinten op een chagrijnige dag en je wordt beslist blijer en gelukkiger.

2. Buiten zijn maakt gelukkig

Buiten zijn en door het groen van bijvoorbeeld een park wandelen helpt tegen stress. Het heeft veel invloed op je humeur en is goed voor je bloeddruk. De geur van natuur, het voelen van de wind, de warmte van de zon, alles werkt er aan mee dat je je goed voelt. Ook slaap je beter als je buiten bent geweest. Al met al maakt dit een mens gelukkig. Dus iedere dag 20 minuutjes buiten zijn is het beste om je gelukkig te.maken.

buiten-zijn-mkt-gelukkig

3. Sporten maakt gelukkig

Eigenlijk wist je dit vast al. Uit onderzoek van The Northwestern University bleek opnieuw hoe belangrijk sporten is om je gelukkig te maken. Dit komt voornamelijk om dat er tijdens het sporten endorfine, serotonine en dopamine vrij komen. Dit zorgt er bij elkaar voor dat je een boost krijgt waar je blij van wordt. Het werkt vooral lang door nadat je je warkout hebt gedaan. En daarvoor hoef je echt niet als een gek bezig te zijn. Een stevige wandeling in je lunchpauze kan al voldoende zin.

geven-maakt-gelukkig

4. Geef een ander een compliment of geef iets aan een ander

Uit onderzoek blijkt dat als je een ander geld geeft je daar gelukkiger van wordt dan dat je alles aan jezelf besteed. De blije lach van een buurvrouw of vriendin als je een cadeautje of compliment geeft, geeft je een geluksgevoel. En dat soort momenten blijven heel lang hangen. En dat hoeft niet veel te zijn. Een maaltijd bij een ouder iemand langs brengen of een bosje bloemen uit eigen tuin is al genoeg.

5. Doe vrijwilligerswerk

Het klinkt misschien gek, maar vrijwilligerswerk maakt 93% van de mensen gelukkig. Dit komt door verschillende zaken. Ten eerste leer je nieuwe en vaak heel andere mensen kennen. En zoals we al eerder melden: je geeft of doet iets voor een ander. Daar krijg je een glimlach voor terug en dat maakt ontzettend gelukkig. Het voelt of je echt een verschil maakt. En een prettige bijkomstigheid, je leeft er langer door. Want als je een reden hebt om je bed uit te komen en daardoor beweegt, blijf je gezond en leef je vaak langer.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!