Beauty

Deze dingen zijn eigenlijk mega slecht voor je prachtige haar

5-dingen-slecht-voor-haar
Dingen die helemaal niet goed zijn voor je mooie haren (Foto: Freepik)

Het liefst lopen we natuurlijk allemaal rond met een fijn en goed verzorgd kapsel. Toch hebben onze mooie lokken aardig wat te verduren met onze gewoontes. Zo geven we onze haartjes vaak een iets té warme douche en zitten we er ook net even te lang mee in de zon. Door je routine aan te passen, kan je ervoor zorgen dat je haar nog blijer wordt. En dat willen we! Probeer de onderstaande 5 dingen het liefst zoveel mogelijk te vermijden. 

1. Je haar te vaak wassen

We kunnen je niet één cijfertje geven hoe vaak je aan de gang moet met shampoo. Het aantal keren dat je jouw haar moet wassen per week is namelijk gebaseerd op je haartype. We moeten niet alleen onze haar wassen om die vette lokken wat frisser te maken, maar het is ook belangrijk om zo onze hoofdhuid gezond te houden. Je haar kan gaan klitten als je het niet wast, maar ook uitdrogen en zelfs stoppen met groeien omdat je last kunt krijgen van haaruitval. Toch moet je het niet te vaak wassen.

Droog of beschadigd haar kun je het beste om de drie of vier dagen wassen . Ben je gezegend met dik haar? Dan is één keer per week wassen meer dan genoeg. Dik haar houdt langer vocht vast, waardoor het minder snel uitdroogt en er gezond oogt. Om de vier tot vijf dagen je lokken wassen bij golvend, krullend en kroeshaar is perfect voor dit type en bij dun haar is het verstandig om het uit te stellen tot het vet wordt. Heb je coupe ‘frituurvet’ bereikt? Probeer het dan om de dag te wassen in plaats van elke dag.

haar-wassen

2. Droogshampoo

We hebben hierboven natuurlijk haarfijn uitgelegd dat het niet oké is om te vaak je haren te wassen. Droogshampoo lijkt dan dé oplossing. We vonden zelfs laatst een TikTok hack waarbij je water moet gebruiken met droogshampoo.  Neem je favoriete droogshampoo en spray het tussen je haarwortels. Laat het dan eventjes inwerken en masseer het goed in. Vul daarna een plantenspray met water en spray je lokken hiermee in. We gebruikten dus altijd helemaal verkeerd.

Toch moet je droogshampoo niet te vaak gebruiken. Het lijkt een goed middeltje om je haren weer even een opfrisbeurt te geven, maar helaas is het niet de beste oplossing. Het creëert namelijk een laagje op je hoofdhuid als je het product in je erop sprayt. Als je te vaak ermee in de weer gaat, dan krijgen je haarzakjes uiteindelijk geen zuurstof meer. Gebruik droogshampoo daarom alleen als het echt nodig is.

3. Te strakke staart of knot

Een staartje of knotje staat natuurlijk hartstikke leuk en is ook nog eens verfrissend tijdens de hete zomerdagen. Toch moet je hiermee oppassen. Een te strak kapsel kan namelijk ervoor zorgen dat je kaal wordt. Zo hadden we al eerder geschreven over een ballerina die haren verloor omdat ze tijdens de dagelijkse balletlessen in een strakke knot werd gezet. De prachtige lokken van de ballerina begonnen al op jonge leeftijd af te sterven en er verschenen kale plekken op het voorhoofd.

De aandoening waarbij het haar permanent uitvalt door te strakke kapsels heet officieel Tractie alopecia. Deze kaalheid ontstaat als gevolg van te strakke paardenstaarten, knotjes of vlechtjes. Ook te strak gezette extensions kunnen verlies van je haren veroorzaken. Wil je toch voor een elastiekje gaan? Kies dan niet voor eentje met een ijzertje erin. Deze breekt je haar af. Ga liever voor stoffen elastiekjes of eentje die is gemaakt van kunsthars zoals de Invisibobble .

haar-knot-strak

4. Slecht eten

Je kent vast wel het gezegde ‘je bent wat je eet’? Dat heeft hetzelfde effect op de haren op je hoofd. Wat jij in je giecheltje stopt, zie je weer terug aan je lokken. Niet alleen van buitenaf kun je haaruitval tegengaan of de groei van je lokken versnellen, maar ook van binnenuit met voedsel is dat mogelijk. Eten dat rijk is aan proteïne en gezonde vetten en voeding met veel vitamines en mineralen zijn daar perfect voor.

Vooral proteïne is mega belangrijk. Als je niet voldoende hiervan binnen krijgt, resulteert dit in zwakker haar dat sneller breekt en krijg je last van uitval. 5 gezonde voedingsmiddelen voor je haren zijn: avocado, zalm, spinazie, eieren en amandelen zijn mega goed voor je lokken. Als je te weinig eet door bijvoorbeeld een crash dieet te volgen, dan heb je kans dat je haren uitvallen. Je lichaam geeft dan zijn energie aan andere lichaamsdelen die belangrijker zijn dan de groei van je haren.

5. Verkeerd borstelen

Waarschijnlijk ben je gewend om je haar van boven naar beneden te kammen. Toch kun je dit beter niet doen. Het kan je lokken namelijk makkelijk beschadigen en afbreken. Volgens Libelle.nl moet je in het midden beginnen met je borstel en dan naar de punten toe borstelen. Op het laatst ga je pas vanaf de hoofdhuid naar beneden.

Vergeet trouwens ook niet om je borstel of kam regelmatig schoon te maken. Het is namelijk een broedplaats van bacteriën daar. Eens per maand geef je hem een opfrisbeurtje door hem goed te weken in lauwwarm water met wat babyshampoo. Na elk gebruik is het ook wel zo fris om hem goed uit te plukken.

haar-kammen-verkeerd

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!