Living

Op deze manier laat je doffe glazen uit de vaatwasser weer glanzen

op-deze-manier-laat-je-die-doffe-glazen-weer-glanzen
Foto: Freepik

Je haalt de glazen uit de vaatwasser en ze zijn toch niet helemaal zo glanzend als je had gehoopt. Terwijl je toch echt niet het allergoedkoopste vaatwasmiddel hebt gebruikt. Komt die aanslag eigenlijk door kalk of kan het ook nog andere redenen hebben. En de belangrijkste vraag natuurlijk: hoe krijg je ze weer schoon en glanzend? Vaak is er nog wel iets aan te doen, dus geven we hier wat tips die wellicht werken.

Is de dofheid op je glazen wel kalkaanslag?

Je hebt inderdaad de kans dat het kalkaanslag is maar het kan ook slijtage zijn. Dus is het wel belangrijk dat je dit eerst test voordat je allemaal moeite voor niets gaat doen. Want ook door slijtage kunnen je glazen wit uitslaan. Je kunt dit checken door met je vinger een druppeltje azijn over je glas te wrijven. Verdwijnt hiermee die witte aanslag dan is het inderdaad kalkaanslag. Maar blijft het zitten dan is het dus slijtage.

Als het dus kalkaanslag is kun je het even omspoelen met schoon water, afnemen met een in azijn gedrenkte spons en weer afspoelen met water. Als je meer glazen wilt doen vul dan de gootsteen met water en voeg er een kopje azijn bij. Leg de glazen er een kwartiertje in en spoel na met schoon water. Als de bodem heel erg aangeslagen is, doe er dan een laagje azijn in en laat een tijdje weken. En ook dan weer naspoelen met water. Trouwens, heb je kristallen glazen, deze mogen echt nooit in de vaatwasser!

vaatwasser-doffe-glazen

Hoe ontstaat aanslag en wat kun je er tegen doen?

Het kan zijn. dat de hardheid van het water hoog is. Dan zou je een waterontharder kunnen installeren. Dat helpt ook bij kalkaanslag in wc en badkamer. Zacht water kan juist het slijten van je glazen bespoedigen. Maar dat is natuurlijk een uiterste oplossing. Als je glazen dof uit de vaatwasser komen kan het ook aan je vaatwasmiddel liggen. Je kunt er eventueel extra glansspoelmiddel aan toe voegen. Dan glijdt het water sneller van de glazen af bij het opdrogen. En let op dat er altijd zout in de machine zit.

Zorg dat je vette pannen eerst even goed afspoelt voordat je het in de vaatwasser zet. En verwijder de voedselresten van borden. Dat geeft namelijk een vette laag op je glazen die je dan alsnog moet naspoelen met water en afwasmiddel. Was ze af op 60C. Lager geeft namelijk sneller aanslag en hoger geeft slijtage en krassen. Nog een handige tip: zet al je doffe glazen in de vaatwasser met twee tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Verder voeg je niets toe maar laat je wel de vaatwasser gewoon draaien.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!