Life & Health

Dokter waarschuwt: stop met plassen onder de douche

dokter-waarschuwt-gevaren-plassen-douche

Stiekem kennen we het allemaal wel: sta je net lekker te douchen, voel je opeens de grote drang om naar de wc te gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om het te laten lopen, en daarna snel te schrobben met een een lekker ruikende douchemousse. Anderen gruwelen bij het idee. Vies of niet: plassen tijdens het douchen blijkt minder onschuldig dan je denkt. Dokter Alicia Jeffrey-Thomas waarschuwt op haar TikTok account voor de gevaren van plassen in de douche.

Plassen onder de douche

Alicia is een bekkenbodemspecialist die op haar TikTok account @thepelvicdancefloor video’s plaatst over alle kwalen die vrouwen down-under kunnen hebben. Toen Alicia een video over plassen in de douche plaatste, ging deze al snel viral. In de video legt de dokter uit waarom het vooral voor vrouwen niet verstandig is om onder je plas onder de douche te laten lopen.

‘Als je onder de douche plast, creëer je een associatie in de hersenen tussen het geluid van stromend water en het moeten plassen,’ zo legt ze in de video uit. Bovendien kan staand plassen bij vrouwen ervoor zorgen dat het bekkenbodem niet helemaal ontspant, waardoor je je blaas niet goed leegt. En dit zorgt dan weer voor lekproblemen en infecties. Het advies van de arts is dan ook: zorg er altijd voor dat je zittend en op een ontspannen manier plast.

 

@thepelvicdancefloor Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner ♬ Similar Sensation (Instrumental) – BLVKSHP

Slecht voor hygiëne, goed voor het milieu

De video ontving niet alleen maar bijval. Sommige kijkers reageerden boos dat het misschien niet heel goed was voor je blaas, maar dat het des te beter is voor het milieu. Plassen onder de douche scheelt je namelijk een keer de wc doortrekken, en dit kan op de lange termijn heel wat waterverbruik schelen.

De wc doortrekken kost je namelijk al snel zo’n 6 liter water. Plas je onder de douche, dan bespaar je dit maar mooi weer uit. De echte milieu liefhebbers kunnen nog een stapje verder gaan: die plassen onder de douche terwijl ze douchen met koud water. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar ook flink wat geld. Maar of dát nou zo gezond is voor je blaas durven we niet te zeggen.

plassen-onder-de-douche