Geld & Carrière

Douchen of een warm bad nemen: wat is goedkoper?

douchen-bad-goedkoper
Foto: Freepik

Natuurlijk geniet je het liefst urenlang van een warm bad of breng je elke avond heerlijk ontspannend door in die warme kuip. Helaas kost dat je een vermogen en is het ook niet bepaald milieuvriendelijk. We moeten daarom nadenken over de meest verantwoorde keuze. Is het badderen het vriendelijkst voor je portemonnee of een douche nemen? Womanly zoekt het uit.

Onder de douche staan of een bad nemen

Laten we vooropstellen dat natuurlijk niet iedereen de luxe heeft om van een bad te genieten. Maar als je gezegend bent met allebei is de keuze toch vaak op tijd gebaseerd. Uiteraard ga je niet om 7 uur ’s ochtends uitgebreid in bad liggen als je moet haasten voor een drukke werkdag.

Desalniettemin is het op vrije dag heerlijk om überhaupt de keuze te hebben. Natuurlijk hangt alles af van de energiekosten en je badkamer gewoontes. Hoelang blijft je onder die warme stralen staan en op welke temperatuur doe je het bad en de warme douchestralen?

bad-douche-goedkoper

Kosten douchen hangt van meer af

Via Linda.nl kwamen we achter de volgende vuistregel: met één badsessie verbruik je ongeveer 90 liter water, waarvan 60 liter warm water en 20 tot 30 liter koud. Een standaard douchekop verspreid tussen de 6 en 9  liter water per minuut. Douche je altijd zo’n 10 minuten lang? Dan is douchen goedkoper dan in chillen in die kuip met water, tenzij je onder de koude douche gaat.

Bij gebruik van een krachtige warme douche kan het water-en energieverbruik zelfs twee keer zo hoog zijn als tijdens een douchebeurt met een standaard douchekop. Ook kunnen regendouches behoorlijk wat water verbruiken. Volgens Margiet.nl wel tussen de 15 en 20 liter per minuut. Ga je voor een waterbesparende douche? Dan kan deze maximaal 7.2 liter water per minuut doorlaten. Dat scheelt weer wat.

douchen-besparen-energieverbruik

Geld besparen met korter douchen en in bad gaan

Sowieso kan je natuurlijk heel wat geld besparen door korter onder die warme kraan te staan. Zelfs met 1 minuutje korter douchen bespaar je wat op jaarbasis. Als je er een minuut korter onder staat, scheelt het je al snel 10 euro per persoon per jaar. Dus als jij van die 9 minuten naar vijf minuten gaat, kan je al snel 40 euro in je portemonnee stoppen.

In een gezin van vier personen kom je dus uit op honderdzestig euro per jaar.  Dat is zeker de moeite waard. En een bad hoeft natuurlijk niet op z’n allerheetst. Al moet je er wel van kunnen genieten. Vooral met deze koude dagen. Wist je trouwens dat je met een heet bad net zoveel calorieën verbrand als 30 minuten. Nog meer voordelen om toch de tijd te nemen voor een lekker warm bad.