Dronken door drank in jouw eten: de feiten en fabels
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Er wordt vaak gekookt met drank in het eten. Wijn in pastasauzen, marsala wijn in de tiramisu en wat dacht je van geflambeerde gerechten. Het maakt je gerecht af en speciaal. Er wordt altijd gezegd dat de alcohol verdwijnt door het verhitten van je gerecht, dus maakt het niet uit dat het er in zit. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tijd dus om uit te zoeken of je dronken zou kunnen worden van alcohol in je eten.
Verdwijnt de alcohol tijdens het koken?
Nee dus. De wetenschap probeert al jaren duidelijk te maken dat alcohol niet verdwijnt tijdens het koken, maar dat lukt blijkbaar niet echt goed. Volgens de USDA, US Department of Agriculture, blijkt dat na 15 minuten koken nog steeds 40% alcohol overblijft in je gerecht en er zelfs na een uur nog steeds 25% alcohol in zit. Ook wetenschappers van de University of Idaho kwamen tot deze conclusie. Hoe lang je het ook kookt, de alcohol verdwijnt nooit helemaal uit je gerecht.
Er zijn verschillende mensen die zich dit afvroegen en zelf een test deden met een diner waar de nodige drank in de gerechten werd verwerkt. Een medewerker van de Britse New Scientist, Graham Lawton, probeerde het uit met het maken van een kerst diner. En Lela London van Vice vroeg het zich ook af en at op een dag tijdens lunch en diner de nodige gerechten. En daar waren de resultaten verschillend.
Kun je dus dronken worden van alcohol in je eten
Lela London merkte er aan het eind niets van. De test. die ze deed gaf geen verhoging van alcohol aan, maar bij Graham Lawton was dit heel anders. Wellicht dat het toch te maken heeft welke drank er is gebruikt bij het koken. Graham at geflambeerde chorizo, wat was geflambeerd met brandy. De vis van het hoofdgerecht had een half uur gesudderd in witte wijn en het nagerecht, een trifle met sherry. Het diner bevatte totaal 30 milliliter alcohol.
Lela at allerlei gerechten die alleen met wijn waren bereid. En daar zit het waarschijnlijk in. De testen bij Graham gaven namelijk bij het voor- en nagerecht duidelijk aan dat er behoorlijk wat promillage in het bloed zat. terwijl de wijn van het hoofdgerecht weinig extra meldde. Dus als je een diner hebt met veel sterke drank erin verwerkt word je misschien niet dronken maar het promillage kan een blaastest misschien toch niet doorstaan.