Food & Drinks

Dit aantal dropjes is schadelijk voor jouw lichaam

zoveel-drop-schadelijk-voor-lichaam
Foto: Freepik

Drop: de meesten zijn gek op deze lekkernij. Zoet, zout of een mix. Hollanders in het buitenland geven dit altijd op als 1 van de dingen die ze missen. Hert lijkt echt Hollands maar in andere landen eten ze er ook wel vormen van, vooral de bruine salmiak eten ze ook graag in de Scandinavische landen. Of wat dacht je van Engelse drop. Maar de vele soorten die wij hebben is wel speciaal. Nu weten we wel dat het vaak te zout of te zoet is, maar hoe schadelijk is het eigenlijk om veel drop te eten.

Wat zit er precies in drop wat schadelijk is

Drop bevat de stof glycyrrhizine. Door deze stof gaat je natriumgehalte van het lichaam omhoog en je kaliumgehalte juist omlaag. Kalium speelt een belangrijke rol bij het regelen van het vochtgehalte en de bloeddruk in je lichaam. Dat zorgt dus voor een gezondheidsrisico als je er teveel van zou eten. Je vindt deze stof vrijwel niet in ander snoepgoed. Het zit wel in likeur, tabak en producten met dropsmaak. Het wordt dan ook afgeraden om te eten voor mensen met nier- of hartprobleem en als je een hoge bloeddruk hebt.

Volgens de NHS (het Britse gezondheidsstelsel) zou tien dropjes per dag de gezondheid kunnen schaden. Een gemiddeld dropje weegt namelijk ongeveer 4 gram. Als je twee weken 57 gram drop per dag zou eten ontwikkel je een verhoogde kans op een hartritmestoornis. Bovendien kan het je bloeddruk verhogen. Dat zijn allemaal niet zulke fijne dingen om te horen over je geliefde snoepjes.

engelse-derop-schadelijk

Dus hoeveel kunnen we er dan van eten?

Ook al ben je gek van dropjes en heb je geen problemen met je bloeddruk, nieren en hart, toch kun je beter geen zak drop per dag eten. Tien dropjes per dag eten kan al schadelijk zijn als je dit iedere dag zou doen. Al geeft het Voedingscentrum aan dat het er 20 zouden kunnen zijn. Ook zoethouthee valt onder drop, daar zou je er niet meer dan 1 of 2 koppen per dag van moeten drinken. Trouwens vrouwen hebben er ook nog eens sneller last van dan mannen.