Dropshippers verdienen miljoenen aan nietsvermoedende Nederlanders
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Kijkers van het tv-programma Steenrijk, Straatarm reageerden stomverbaasd op de aflevering van afgelopen week: één van de rijke deelnemers bleek namelijk een dropshipper te zijn. Een dropshipper verkoopt online producten die direct vanuit China worden verstuurd. Deze producten hebben vaak een hoge prijs maar slechte kwaliteit. Wat doen dropshippers precies en hoeveel geld verdienen ze ermee?
Wat is dropshipping precies?
Voor degenen die geen idee hebben wat dropshipping inhoudt, leggen we het kort even uit. Als dropshipper verkoop je producten via een webshop. Zodra een klant het product koopt, gaat de bestelling meteen naar een warenhuis in China. Vanuit daar verstuurt de Chinese producent het product naar de klant. Op zich geen probleem, ware het niet dat de producten vaak van erg slechte kwaliteit zijn en dat de verkoper er vaak een veel te hoge prijs voor vraagt.
Ook is de klantenservice bij een dropshipping bedrijf vaak ver te zoeken. Wil de klant het product ruilen, dan is het ruilproces vaak ontzettend omslachtig of niet mogelijk. Sommige dropshippers maken het zo bont, dat ze in een paar maanden of weken veel producten verkopen en dan snel hun webshop weer sluiten. Zo verdienen ze in één klap veel geld, zonder dat ze zich om de klanten hoeven te bekommeren.
Hoeveel verdienen dropshippers?
Hoeveel dropshippers nu exact verdienen, is moeilijk te achterhalen. De ene dropshipper heeft een succesvol bedrijf, terwijl de ander flopt. Toch kan een succesvolle dropshipper een aardig zakcentje met zijn handel verdienen, helaas vaak over de ruggen van onschuldige mensen. Volgens De Volkskrant weet de Kamer van Koophandel niet exact hoeveel bedrijven dropshipping als verdienmodel hebben.
Wel weten ze hoeveel bedrijven het woord ‘dropship’ in hun naam hebben. Dat waren er in 2021 zo’n 1.400, een aantal dat dat de laatste jaren alleen maar is gestegen. De 1.400 zijn er nu dus hoogstwaarschijnlijk een stuk meer, en het is sowieso maar een klein percentage van het daadwerkelijke aantal dropshippers. Je bent namelijk niet verplicht om jezelf dropshipper te noemen.
Hoe herken je een dropshipper?
Als klant doe je liever geen zaken met een dropshipper. De kans dat je de kat in de zak krijgt met het gekochte product is namelijk best groot. Bovendien krijg je lang niet altijd je geld terug. Daarom is het belangrijk om een dropshipper te leren herkennen. De belangrijkste tip: check voordat je iets bij een webshop koopt altijd eerst de reviews. Heeft een webshop geen reviews of veel klachten, dan is de kans groot dat het een dropshipper is.
Bekijk op de webshop ook altijd de contactgegevens en het retourbeleid. Heeft het bedrijf een duidelijk aangegeven adres in Nederland en een helder retourbeleid? Geeft het in het retourbeleid ook aan wat je rechten als koper zijn? Dit is voor alle webshops in Nederland namelijk verplicht. Weet je het niet zeker, stuur de webshop dan eerst een bericht met een vraag over het product en let goed op wat voor antwoord je terugkrijgt.
Steenrijk, Straatarm deelnemer verdiende miljoenen
Jesper Hengsens, de deelnemer aan het programma Steenrijk, Straatarm verdiende miljoenen met zijn dropshipping bedrijf. Hoewel het bedrijf nu door Jesper offline is gezet, herkenden kijkers hem van een filmpje dat hij zelf op TikTok plaatste, waarin hij zegt dat hij zo’n 6 miljoen met dropshipping verdiende in 2 jaar tijd.
Maar helemaal van een leien dakje ging het bedrijf niet: Jasper was namelijk al eerder op tv te zien in het consumentenprogramma Radar. Daar regende het klachten over de jonge ondernemer, onder andere over de slechte kwaliteit van de producten en de hoge kosten. Na het opzeggen van zijn bedrijven is Hengsens snel naar Portugal vertrokken.