dry-january-alcoholvrij
Life & Health

Dry January: de voordelen van een alcoholvrije maand

1 januari is de dag dat we met een collectieve kater op de bank liggen en onszelf voornemen dat we nu echt nóóit meer gaan drinken. Meestal houden we dit goede voornemen ongeveer een week vol totdat we weer een wijntje opentrekken. Om dit te vermijden kun je jezelf uitdagen tot een ‘Dry January’ challenge. Wil jij de hele maand januari geen druppel alcohol aanraken? Makkelijk is het misschien niet, maar gezond is het des te meer. Wij zetten de voordelen van een maand geen alcohol op een rij.

Voordelen van Dry January

Het drinken van een glas bier of wijn wordt als heel normaal gezien. Toch is alcohol ontzettend giftig voor je lichaam. Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen, met ziekte of zelfs de dood tot gevolg. Als je een tijd geen alcohol drinkt geef je je lichaam de kans om deze gifstoffen kwijt te raken. Al na een week merk je dat je je fitter voelt, minder snel moe bent en dat je weerstand beter is. Het meeste effect voel je na 4 tot 6 weken zonder alcoholgebruik.

Alcohol heeft invloed op al je organen. Ook je hersenen krijgen een flinke klap van het alcoholgebruik. Zo voel je je tijdens het drinken ontspannen en goed, maar kan je je de volgende dag extra somber en angstig voelen. Op de lange termijn verslechtert alcohol het geheugen en kan het zelfs zorgen voor psychische problemen zoals depressie. (Tijdelijk) niet drinken zorgt ervoor dat je stemming en je denkvermogen verbetert. Je zit beter in je vel en denkt scherper na.

dry-january-voordelen-alcoholvrij

Tips om Dry January vol te houden

Het kan best lastig zijn om een maand geen alcohol te drinken. Vooral als je nog sociale evenementen al etentjes of borrels gepland hebt staan. Het kan helpen om van tevoren al aan te geven dat je even niet drinkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere alcoholvrije alternatieven te koop. Neem een lekkere fles alcoholvrije bubbels mee, dan heb je meteen een goede aanleiding om te vertellen dat je aan de Dry January challenge doet.

Ook voor jezelf kan het even wennen zijn in het begin. Je bent bijvoorbeeld bang dat je minder gezellig of sociaal bent als je niet drinkt. Of je krijgt ontwenningsverschijnselen. Heb je wat steun nodig om Dry January door te komen, kijk dan eens op de website van Alcoholinfo. Hier lees je meer informatie over hulpbronnen en krijg je tips om op een prettige manier te stoppen met alcohol.

dry-january-alcoholvrij-voordelen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!