Life & Health

Wil je weten: zo kan je zelf eenvoudig je bloeddruk verlagen

eenvoudig-bloeddruk-verlagen
Foto: Freepik

Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Dit noem je ook wel hypertensie. Het lastige is dat je er vaak geen last van hebt, maar ondertussen maak je wel meer kans op een hartinfarct of een beroerte. Vooral een ongezonde leefstijl is hier de boosdoener van. Maar het kan ook aan je leeftijd liggen. Dat komt omdat je bloedvaten stijver worden. Dus is het handig om vanaf je 40e je bloeddruk regelmatig te (laten) meten.

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?

De Hartstichting heeft veel informatie over de symptomen bij een hoge bloeddruk, omdat het een hartinfarct kan veroorzaken. We gaven al aan dat je er vaak geen last van hebt, maar een aantal symptomen zijn er dus wel. Dat zijn: veel hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en rusteloosheid. Als je van deze dingen normaal geen last hebt is het goed om je bloeddruk te meten. Dit kun je ook laten doen bij de huisarts.

Niet alleen leefstijl en leeftijd liggen vaak aan de oorzaak, maar ook als je zwanger bent kun je er (tijdelijk) last van krijgen. Gelukkig wordt dit tijdens de onderzoeken meestal wel opgemerkt. Ook de overgang is een veroorzaker, bijvoorbeeld omdat je gewicht toeneemt. Daarnaast is er de mogelijkheid van erfelijkheid. Bij sommige families komt het vaker voor. Ook bij nierziektes of slaapapneu kan het voorkomen. En bij sommige medicijnen kan het een bijwerking zijn.

zout-bloeddruk-verlagen

Hoe kun je de bloeddruk makkelijk verlagen?

Hoe je eet is een belangrijke factor. Gezond eten en vooral niet teveel zout. 6 gram zout per dag is het maximale wat je zou moeten nemen. Let ook op vet, vooral de verzadigde vetten zijn niet goed. Kies voor volkoren producten en kook zelf vers, dan komt het met het zout wel goed. Let trouwens ook op drop en zoethout. Daar zit glycyrrhizine in en dat houdt vocht vast waardoor je bloeddruk omhoog gaat. Dit verdwijnt meteen als je het niet meer eet.

Zorg dat je een gezond gewicht hebt. Te zwaar zijn, vooral rond de buik, is echt gevaarlijk. Dus met het gezonde eten los je dat wel op. Als je er dan ook nog genoeg naast beweegt komt het wel goed. Dit help namelijk ook tegen stress, wat natuurlijk ook gunstig is. Dan komt alcohol om de hoek kijken. Eigenlijk zou je niet meer dan 1 glas per dag moeten drinken en liefst niet elke dag. En dan komt natuurlijk een van de grootste schadelijke factoren: roken. Nicotine verhoogt de hartslag en zeker de bloeddruk.