Food & Drinks

Zo lukt de eerste pannenkoek zelfs bij jou altijd

eerste-pannenkoek-lukt-zo-altijd
Foto: Aline de Jong

Pannenkoeken, wij zijn er gek op. Als we niets weten te bedenken om te eten komen we vaak op pannenkoeken uit. Voordeel is dat het ook niet echt duur is. Je kunt er van alles op of in doen en dus ook gezond maken. Al is dit niet het eerste waar we dan aan denken. Maar het enige nadeel: de eerste pannenkoek die je bakt komt er meestal niet echt goed uit. Deze valt vaak uit elkaar. Hoe kan dit eigenlijk?

Waarom mislukt die eerste pannenkoek?

Het maakt natuurlijk niet uit voor de smaak, want ook al komt de eerste  er niet in zijn geheel mooi rond op het bord, het smaakt nog steeds prima. Je kunt natuurlijk ook kiezen om pannenkoeken in stukken te maken, zoals bij de Kaiserschmarrn. Maar wij willen mooie ronde pannenkoeken. We vonden op de site van Heel Holland Bakt de juiste redenen en tips waardoor die eerste altijd  mislukt en hoe we dat kunnen voorkomen.

De reden voor het mislukken van de pannenkoeken ligt aan de pan, het beslag of de manier van bakken. En aan alle drie is wat te doen. Laten we beginnen met de pan. De meeste mensen bakken namelijk pannenkoeken in een koekenpan die ze voor van alles gebruiken. En die kun je nog zo goed schoonmaken: voor het correct bakken van een pannenkoek werkt het niet. Schaf daarom een aparte pan aan voor het bakken van je pannenkoek. Je hebt zelfs speciale pannenkoekenpannen bij bijvoorbeeld de Hema.

eerste-pannenkoek-lukt

Het beslag en het bakken

Voor een perfecte pannenkoek moet het beslag echt goed glad zijn. Klop het dus niet snel maar neem er even de tijd voor. Je kunt ook een staafmixer of blender gebruiken om het echt helemaal klontvrij te krijgen. Ook weer niet te lang kloppen want het moet natuurlijk wel een luchtig beslag blijven. Ook een tip is om het beslag te maken en dan een uurtje laten staan. Dan weet je zeker dat het goed op temperatuur is. Want te koud werkt ook niet goed. Nog even doorroeren voor het bakken en bakken maar!

eerste-pannenkoek-mislukt

Dan heb je dus het juiste beslag en de juiste pan en kun je gaan bakken. Zorg dat de pan overal goed is ingevet. Dat kan ook door het met wat keukenpapier over de bodem te verdelen. Een mix van olie en boter is volgens Heel Holland Bakt ideaal. Laat de pan goed warm worden want dat is de juiste truc. Niet te snel je beslag in de pan doen. Draai de pannenkoek pas om als de onderkant echt gaar is. Er moeten kleine belletjes in zitten en de randjes moeten wat bruin zijn. En dan is die eerste dit keer ook gelukt!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!