Food & Drinks

Verse eieren: wel of niet in de koelkast bewaren?

eieren-bewaren-koelkast
Afbeelding: Unsplash

Bewaar jij je eieren in de koelkast of juist erbuiten? Hoewel de eieren in de supermarkt altijd buiten het koelvak staan, zetten de meeste mensen ze thuis toch in de koelkast. Op deze manier blijven de eieren langer goed, denken ze. Womanly zocht voor eens en altijd uit hoe je je eitjes het beste kan bewaren.

Eieren langer vers in de koelkast

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: eieren bewaar je het beste in de koelkast. Hoewel supermarkten dit niet doen, blijken de eitjes een stuk langer houdbaar als je ze na aankoop in de koelkast bewaart. Dit komt omdat de koude temperatuur de groei van bacteriën tegenhoudt. En een ei kunnen best wat van die ziektemakers voorkomen, zoals de salmonella bacterie.

Daarom bewaar je je eieren het beste op zo’n 4 graden celsius, in hun eigen doosje of in een andere luchtdichte verpakking. Volgens het Voedingscentrum drogen ze zo minder snel uit en blijven ze lekker lang vers. Opvallende tip: je bewaart je eitjes het beste met de puntige kant naar beneden. Zo beschadig je de luchtkamer die in de stompe kant van het ei zit niet.

eieren-bewaren-buiten

Waarom houden supermarkten eieren buiten de koeling?

Hoewel je je eitjes dus het beste in de koeling kun bewaren, doen supermarkten dit niet. Dit komt niet omdat ze niet van bovenstaand feit op de hoogte zijn, maar omdat ze weten dat het vormen van condens niet goed is voor de versheid. Als de eieren namelijk eerst in de koeling zouden liggen en vervolgens door de klant mee naar huis gaan, ontstaat er condens op de schaal door het temperatuurverschil.

Dit condens zorgt ervoor dat de schaal vochtig raakt, waardoor de bacteriën er sneller op groeien. De schaal beschermt het ei het beste als deze droog blijft. Om zo min mogelijk condensvorming te krijgen, zorgen de supermarkten er dus voor dat je ei in de supermarkt en tijdens de tocht naar je koelkast zoveel mogelijk in dezelfde temperatuur blijven.

eieren-bewaren

Hoe lang kun je eieren bewaren?

Rauwe eieren kun je tot 4 weken in de koelkast bewaren. Op het doosje staat de THT datum, die volgens Europese wetgeving tot 28 dagen na de legdatum mag zijn. Meestal is het ei na die datum nog wel goed te eten, maar is het verstandig om ze voor het eten te controleren op versheid. Dit kun je doen door het ei in een lang glas water te leggen. Zinkt het ei naar de bodem? Dan is het nog vers.

Sommige koelkasten hebben een deur met een eierbakje. Dit ziet er leuk uit, maar is eigenlijk geen goede plek om de eieren te bewaren. Door het openen en sluiten van de deur ontstaan er temperatuurverschillen, waardoor de versheid van je eitjes sneller verdwijnt.

eieren-houdbaarheidsdatum

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!