Eieren laten schrikken: heeft dat eigenlijk wel zin?
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Een lekker ontbijtje met een eitje: wij zijn er altijd wel klaar voor. Het blijft echter altijd de vraag hoe lang de eieren gekookt moeten worden. Hard, zacht en hoeveel minuten is dat dan? Maar als die tijd om is, laten we altijd de eitjes even schrikken door ze onder koud water af te spoelen. Waarom doen we dat eigenlijk? Is het omdat het ei anders te heet is om te pellen, of zijn er ook andere redenen? Womanly zocht het voor je uit.
Wat is het effect van het schrikken van eieren?
De belangrijkste reden om je eieren te laten schrikken nadat ze gekookt zijn, is om het kookproces te laten stoppen. Als je ze in kokend of heet water laat liggen, worden ze alsnog harder dan je eigenlijk zou willen. Vooral als je een zachtgekookt eitje wilt is dat natuurlijk niet echt fijn. Dus is het van belang dat je het meteen afkoelt met lekker veel koud water. Het eiwit blijft dan wel stevig maar het eigeel lekker zacht.
Als je een hard gekookt eitje wilt hoef je het eigenlijk niet te laten schrikken. Deze is al zoals je het wilt na het koken en hoeft dus niet meer in koud water af te koelen. Al is het natuurlijk wel fijn dat je eitje minder heet is om aan te pakken. Vooral als je het helemaal wilt pellen. Want een heet eitje pellen is nogal een pijnlijke opgave. Als je het met een lepel uit een eierdop eet kun je het harde eitje er dus zo vanuit de pan in zetten.
Nog een reden om je ei te laten schrikken
Ook als je eitje lang genoeg heeft gekookt, is er een reden waarom je eieren moet laten schrikken. Het koude water zorgt er namelijk voor dat de eidooier niet verkleurt. Hoe langer je ei laat koken, hoe meer kans er is dat de eidooier langzaam blauwgroen wordt. Dat is een natuurlijke reactie van het ei. Het is niet slecht voor je maar ziet er niet zo lekker uit. Het koude water stopt dat proces.
Makkelijker pellen na het schrikken
Het voordeel van je eieren laten schrikken is ook dat je ze makkelijker pelt. Het is natuurlijk niet zo heet meer om aan te pakken en het vliesje om het ei laat makkelijker los. Het koude water zorgt ervoor dat het ei ietwat krimpt en de schil er daardoor wat losser omheen komt. Maar de versheid van een ei is de meest bepalende factor of het makkelijk te pellen is. Hoe verser het ei, hoe lastiger het pellen is. In oudere eieren is er meer vocht verdampt en daarom laat het schilletje makkelijker los.