Food & Drinks

Eierschalen over? Dit kun je er allemaal mee doen

eierschalen-gebruiken
Foto: Freepik

Als je eieren gebruikt heb je altijd de eierschalen over. Of je ze nu breekt of na het pellen kookt, met de schalen zelf doe je niets en gooi je dus weg. Maar wat blijkt: met die schalen kun je nog wel het nodige doen. Ze zijn zelfs heel nuttig voor allerlei zaken zoals mest, compost, en ter bestrijding van ongedierte. Onder het mom van no waste keken wij of hier tips bij waren die jij ook zou kunnen gebruiken.

Eierschalen voor mest, compost en slakken

Als je een tuin hebt kun je de eierschalen goed toevoegen aan de grond van je planten. En bij een moestuin werkt het helemaal goed. Je moet ze alleen verpulveren en mixen met potgrond. Vooral tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten gedijen er heel goed op. Dat komt omdat er snel calcium tekort ontstaat en dat zit in de eierschalen. Als je zelf compost maakt, zijn eierschalen een waardevolle toevoeging.

Sommige planten en bloemen zijn het favoriete eten van slakken. Heb je de meest mooie planten in je tuin staan, zijn ze plotseling verdwenen omdat die slakken ze als delicatesse zien. De grootste ergernis als je een mooie tuin wilt hebben. Het goede nieuws is dat eierschalen scherp zijn: hierdoor komen de slakken niet over de eierschalen heen. Dus gebroken eierschalen om je planten strooien is een goed verdedigingsmiddel.

slakken-en-eierschalen

Eierschalen voor kippen en vogels

Het lijkt misschien wat vreemd om kippen eierschalen te geven, maar ze zijn er dol op! Deze schalen bevatten extra calcium, wat vooral gunstig is na het leggen van eieren. Het is wel belangrijk om de schalen goed af te spoelen. Ook andere vogels zijn er dol op. Je kunt de schalen vermalen en ze toevoegen aan het vogelvoer dat je in je tuin strooit.

Dit trekt niet alleen meer vogels naar je tuin, wat natuurlijk leuk is, maar nog belangrijker is dat de vogels ook ongedierte eten. Dus, deze eierschalen zijn niet alleen effectief tegen slakken, maar met de hulp van vogels kunnen ze ook ander ongedierte bestrijden.

honden-katten-en-eierschalen

Honden, katten en eierschalen

Honden en katten houden ook van een eitje, maar dan hebben we het over de binnenkant. De buitenkant is echter ook heel goed voor ze. In de schaal zitten namelijk vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus kun je een ei gewoon zo geven. Eigenlijk is een rauw ei nog beter. Als je een eitje kookt gaan er namelijk bepaalde voedingsstoffen verloren en die hebben honden en katten nu juist nodig. Bovendien kunnen zij de schalen zonder problemen eten.