https://womanly.nl/?p=13099&preview=true
Style

Zo creëer je jouw eigen kledingstijl zonder fast fashion items

Koopjesjagen bij de ZARA, H&M of Primark: we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Toch worden we een stuk minder vrolijk van de reden waarom deze mode nou zo betaalbaar is. De zogenaamde ‘fast fashion’ is namelijk erg schadelijk voor mens en milieu. Daarom tippen we je vandaag hoe je een eigen stijl creëert zonder deze fast fashion items. Want wat is er nou leuker dan het creëren van je eigen stijl, terwijl je ook nog eens de wereld een stukje beter maakt?

Fast fashion slecht voor mensen en milieu

Fast fashion, letterlijk vertaald naar ‘snelle mode’ is de steeds bekender wordende term voor trendgevoelige kleding. De kleding speelt in op de laatste modetrends, en moet daarom snel en goedkoop geproduceerd worden. Hoewel de kleding er vaak leuk uitziet en lekker betaalbaar is, zit er ook een schaduwkant aan deze trendy mode.

De kleding wordt meestal door slecht betaalde werknemers in het buitenland in elkaar gezet. Ook het materiaal dat voor fast fashion wordt gebruikt is vaak goedkoop en maakt gebruik van veel grondstoffen. Door de goedkope kwaliteit van de kleding gooien veel mensen de kledingstukken na een aantal keer gebruik weg. Hierdoor ontstaat er een enorm overschot aan gebruikte kleding die vervolgens op de vuilnisbelt beland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CharlieMary (@charliemary.official)

Betere kwaliteit voor je eigen stijl

Ben je op zoek naar alternatieven voor de fast fashion kleding, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Tegenwoordig is het steeds makkelijker om er ook zonder fast fashion toch modieus uit te zien. Begin met het vormgeven van je eigen stijl. Als je een goed idee hebt van jou persoonlijke stijl, doe je namelijk bewuster aankopen zonder dat je lukraak zomaar wat uit de rekken trekt. Ga na welke soort kleding je het liefste draagt, welke kleuren goed staan bij jouw huidteint en wat voor kleding bij jouw lichaam past.

Heb je eenmaal een beter idee van je stijl, maak dan een overzicht van de winkels die op een duurzame en verantwoordelijke manier kleding produceren. Kijk voor inspiratie eens op de lijst met Fair Fashion merken van the Green Guide. De kleding van deze merken kost waarschijnlijk iets meer dan de grote winkelketens, maar de items zijn van een betere kwaliteit en gaan dus een stuk langer mee. Ga in je eigen stad ook eens op ontdekkingstocht naar lokale winkels.

Langer doen met fair fashion kleding

Nog een voordeel van weten welke stijl het beste bij je past: je doet minder snel miskopen. Ga maar eens na hoeveel kleding je in de kast hebt liggen die je eigenlijk nooit aandoet. Door de enorme marketing van fast fashion krijg je het idee dat je elk seizoen een geheel nieuwe garderobe moet aanschaffen. Maar niets is minder waar. Heb je namelijk een paar kledingstukken van goede kwaliteit aangeschaft die jou geweldig staan, dan kun je deze eindeloos variëren.

Ook is het tegenwoordig erg hip om je mooie kwaliteitsitems te combineren met tweedehands kleding. De vintage shops schieten als paddestoelen uit de grond, en bieden vaak de leukste items voor een kleine prijs. Door het kopen van tweedehands kleding ga je niet alleen fast fashion tegen, maar je ziet er ook nog eens uniek uit. Zo zie je er elke dag gegarandeerd fantastisch uit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J’adore Vintage (@jadorevintage)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!