Media & Entertainment

Dit is wat jouw emoji-keuzes echt zeggen over wie je bent

emoji-keuzes-persoonlijkheid
Foto: Freepik

Gebruik jij vaak emoji’s in je berichten? Deze vrolijke icoontjes maken tegenwoordig een belangrijk onderdeel uit van onze online gesprekken.  Iedereen gebruikt deze emoji’s weer op een andere manier, en de keuze voor bepaalde emoji’s blijkt zelfs sterk afhankelijk te zijn van je leeftijd en je nationaliteit. Wat zeggen jouw emoji keuzes over wie je echt bent? Womanly zocht het uit. 

Waarom gebruiken we emoji’s?

Op 17 juli 2023 was het Wereld Emoji dag. Het klinkt misschien overdreven om een hele dag aan deze icoontjes te wijden, maar toch zijn emoji’s veel meer in ons leven aanwezig dan je zou denken. Zo blijkt uit een onderzoek van ExpressVPN onder 1.000 respondenten in Frankrijk, Duitsland, Spanje en de VS dat meer dan 96% van de ondervraagden regelmatig emoji’s in hun correspondentie gebruikt.

Emoji’s stellen je dan ook in staat om bepaalde emoties of boodschappen sneller over te brengen dan met taal. Volgens onderzoekers vervangt het gebruik van emoji’s de emotionele expressie die we normaal met onze gezichten overbrengen. Ook zouden de icoontjes ons helpen om meer empathie in onze digitale conversaties te brengen. Een emoji helpt bijvoorbeeld om een boodschap met liefde of troost te versterken.

emoji-persoonlijkheid

Internationale verschillen in emoji gebruik

Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat het emoji gebruik van de deelnemers per land verschilt. Net zoals taal is dus ook het gebruik van emoji’s in elk land anders. Zo bleek dat Spanje vaker dan andere landen gebruikt maakt van emoji’s. Maar liefst 40% van de Spaanse deelnemers gaf aan dat ze ‘altijd’ een emoji toevoegen aan hun sms, social media of email bericht.

Het land waarin je woont heeft dus invloed op hoeveel en welke emoji ’s je gebruikt. Zo gebruikten de deelnemers in de VS het vaakst een lachend gezichtje, de deelnemers in Duitsland het vaakst een tot-tranen-toe lachend gezichtje en de Spanjaarden het bekende kusgezichtje. Ga zelf maar na wat dit zegt over de verschillende culturen.

emoji-express-vpn
Afbeelding: ExpressVPN

Verschil in emoji’s door leeftijd en geslacht

Niet alleen je land of taal beïnvloedt je gebruik van emoji’s, maar ook je leeftijd en je geslacht lijkt te bepalen welke plaatjes je het liefst stuurt. Zo sturen vrouwen veel vaker een hartje zonder romantische betekenis (bijvoorbeeld om medeleven te tonen aan een vriendin), terwijl mannen dit alleen naar hun geliefde sturen.

Ook je leeftijd bepaalt welke emoji’s je waarschijnlijk vaker gebruikt dan anderen. De Gen Z-generatie (jongeren die zijn geboren tussen 1997 en 2015) vinden de tot-tranen-toe-lachen emoji bijvoorbeeld ouderwets, en zeggen dat alleen hun ouders deze regelmatig gebruiken. Zij kiezen liever voor het betraande gezicht of zelfs een schedel als ze aan willen geven dat ze iets grappig vinden.

emoji-onderzoek

De toekomst van emoji’s

Of je nou veel of weinig emoji’s gebruikt: de plaatjes zullen een prominente rol in onze digitale communicatie blijven spelen. Op dit moment bestaan er zo’n 3.600 emoji’s op ongeveer alle apparaten en platforms die we gebruiken. In de toekomst wordt dit alleen maar meer. Zo krijgen we waarschijnlijk een steeds grotere verzameling van emoji’s die verschillende culturen, lifestyles en identiteiten weergeeft. Net als de taal groeien de emoji’s met onze cultuur en persoonlijke ontwikkeling mee. Zo heeft iedereen straks een emoji die perfect bij diegene past!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!