Food & Drinks

Mysterie ontrafeld: moet je eten wel of niet afdekken in de magnetron?

eten-afdekken-magnetron
Foto: Freepik

De magnetron is een handige uitvinding om eten of drankjes snel warm te krijgen. En natuurlijk om ingevroren producten sneller te laten ontdooien. Die restjes van de vorige dag heb je razendsnel opgewarmd. Nu is het wel onduidelijk of je tijdens het opwarmen het deksel er op moet laten of eventueel speciale folie erover moet doen. En zo ja, moet dat altijd of bij bepaald eten? Tijd voor een onderzoek.

Eten afdekken in de magnetron of niet?

Je kunt behalve ontdooien en opwarmen ook nog koken in de magnetron. Wat dacht je van veel sneller een aardappel poffen of een mug-cake maken (oftewel een cakeje in een kop)? Maar meestal gebruiken we het om snel even iets op te warmen. Vaak eten van de vorige dag of een kant-en-klaarmaaltijd. Bij de laatste kun je natuurlijk gaatjes in de folie prikken. Maar moeten restjes dan ook afgedekt worden?

Het is als eerste wel belangrijk dat het eten in een schaaltje of bakje zit wat geschikt is voor de magnetron. Zo niet, dan verbrand je je vingers eraan. En moet daar dus een deksel op? Volgens het Voedingscentrum is dit wel verstandig. Op die manier blijft het vocht in het eten en kan het goed heet worden. Als het erg droog is kun je er ook nog een lepel water bij doen. Als je geen deksel hebt, kun je er ook een bord of magnetronfolie op doen.

bakjes-deksels-magnetron

Altijd goed verwarmen in de magnetron

Zorg ervoor dat het niet te grote porties zijn, want dan duurt het alsnog erg lang voor alles echt warm is. Dus doe het eventueel in kleinere porties in de magnetron. Schep het tussendoor 1 of 2 keer door zodat de warmte goed wordt verdeeld.

Zorg dat jouw eten echt door en door verwarmd is. Op die manier krijgen bacteriën geen kans om zich te verspreiden. Want met eten wat over is moet je altijd voorzichtig zijn. Voor je het weet heb je namelijk een voedselvergiftiging te pakken en ben je verder van huis.