Food & Drinks

5x eten waarvan je niet wist dat je het ook kunt invriezen

eten invriezen tips

Zoals tegenwoordig iedereen letten ook wij van Womanly steeds meer op de koopjes en aanbiedingen bij het boodschappen doen. Daarbij weten we allemaal dat je bijvoorbeeld vlees, brood en wat je teveel hebt gekookt kunt invriezen. En dat slaan we dus meteen extra in om geld te besparen. Maar wist je ook dat je veel meer dan deze zaken kunt invriezen?

Je kunt meer invriezen dan je dacht

We melden al eerder een aantal zaken die je beter niet in kunt vriezen, zoals ongekookte eieren, ongekookte aardappels en bier en drankjes met koolzuur. Ook eenmaal ontdooid kun je het niet meer opnieuw invriezen. Maar dit zijn maar een paar dingen. Verder kun je echt vrijwel alles wat je bedenkt invriezen. Wij zochten het voor je op zodat je voortaan nog veel meer aanbiedingen kunt inslaan.

vries bakjes

1. Zuivel

Kaas kun je prima invriezen. Maar dan wel de harde kazen, zachte kazen ontdooien niet goed. Ontdooi het wel goed op je keukenblad voor je het gebruikt. Ook roomkaas kun je prima invriezen. Als je geraspte kaas invriest doe er dan een eetlepel maiszetmeel door zodat het niet zo klontert. Dit geldt niet voor Parmezaan of Pecorino, dit kun je zo geraspt invriezen.

Boter kan ook heel goed worden ingevroren. Zo grijp je nooit mis als je plotseling iets wilt bakken. Laat het wel ontdooien voor gebruik of gebruik de kaasschaaf. En wat je misschien niet dacht: melk kun je ook prima invriezen. Zorg wel dat er wat ruimte over is in het pak, want het zet wel iets uit bij het invriezen. En schud het goed na ontdooien want het ziet er iets wateriger uit.

Bij het bakken heb je soms alleen de dooiers nodig, de eiwitten kun je prima invriezen om later te gebruiken. Eidooiers of hele eieren moet je eerst loskloppen met wat zout of suiker voor je het invriest. Een omeletje kun je prima invriezen.

2. Vlees

Dat je vlees kunt invriezen weet iedereen wel. Doe dit liefst direct na aankoop bij de supermarkt. Maar ook je vleeswaren kun je prima invriezen. De vettere soorten moet je wel wat sneller gebruiken, max. 3 maanden. Andere kun je wel een half jaar in je vriezer bewaren. Zelfs pate kun je invriezen maar na ontdooien (in de koelkast) moet je het wel het liefst binnen 2 dagen gebruiken.

Vlees kun je eenmaal ontdooid niet meer invriezen, maar wel als je het weer hebt gebakken of in een gerecht hebt verwerkt. Dus al het vlees wat over is van bijvoorbeeld de BBQ, bak het gaar en vries het dan alsnog in. En wat dacht je er van om extra gehaktballen te maken, vries ze in . Heerlijk als beleg op je lunchbroodje.

cake vries

3. Brood en gebak

Brood kun je natuurlijk prima invriezen. Als je het in delen invriest kun je steeds precies het aantal eruit halen wat je nodig hebt. Ook kadetjes en krentenbollen kun je prima invriezen, net als bijvoorbeeld de kerststol. Of het Panterbrood waarover we eerder schreven. Je kunt het ook beleggen en dan invriezen als lunchpakket. Het is dan ontdooid tegen de tijd dat je gaat lunchen. Je kunt dit ook doen met zoet beleg zoals pindakaas en jam. En zelfs met bijvoorbeeld een omeletje.

Vrijwel alle taarten kun je invriezen. Alleen slagroomtaarten niet. Deze kun je niet goed ontdooien en zijn dan niet lekker meer. Ook als er een icing op zit kun je dit beter niet doen want dat wordt korrelig. En met marsepein moet je het langzaam laten ontdooien. Zelfs koekjes kun je invriezen, ze moeten dan wel goed luchtdicht verpakt zijn. Ook als je teveel deeg hebt gemaakt is het handig dit in te vriezen. Dat scheelt weer bij een volgend bakmoment. En vergeet niet dat de pannenkoeken die over zijn prima de vriezer in kunnen. Ook lekker om als lunch mee te nemen.

4. Smeersels en kruiden

Alle pesto’s kun je invriezen, zeker handig als je die zelf maakt. Dit kan ook heel goed in ijsblokvormpjes. Doe er dan wat olijfolie bij zodat het niet uitdroogt. Tomatenpuree kun je ook zo invriezen. Handig als je maar een half blikje gebruikt. En je zelfgemaakte humus kun je invriezen met een laagje olijfolie erop. Gekochte humus moet je even over scheppen in een diepvriesbakje.

Ook kokosmelk die je over houdt kan zo worden ingevroren.En zoals de meesten wel weten kun je gehakte kruiden ook prima invriezen in ijsblokvormpjes. Of verwerk het in boter en maak er kruidenboter van. Vries dit in porties in en je hebt altijd een voorraadje.

5. Groente en fruit

Bananen, rood fruit en druiven kun je goed invriezen. Ook partjes citroen en limoen. Maar appel en peren kun je beter eerst pureren voor je het invriest. Vers geperst sinaasappelsap kun je wel 1 jaar in de vriezer bewaren.
Groente moet je heel even blancheren voor je het invriest, snel afkoelen onder koud water en uitlekken. Pepertjes kun je zo invriezen. Tomaat en komkommer kun je niet invriezen, want dan hou je snot over bij het ontdooien.

Soepen en sauzen zijn allemaal in te vriezen (zonder room erin), net als jus. En een goed idee: maak veel smoothies in 1 keer. Vries het per portie in. Dan heb je gelijk de hele week je ontbijt al klaar.

Beste tip is dus, google even als je twijfelt of je iets kunt invriezen en je komt er achter dat je vrijwel altijd het antwoord krijgt: ja dat kan!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!