Schimmel op je voedsel: paniek of nog gewoon prima te eten?
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Schimmel in of op je voeding. Het komt regelmatig voor. Je brood ligt al te lang op het aanrecht of je bent weer zo’n potje achter in je koelkast vergeten. En dan komt er toch die twijfel: kan ik het nog eten of moet het worden weggegooid? Schep ik dat laagje eraf of snijd ik het randje weg? Eten weggooien voelt toch altijd weer een beetje slecht. Wij waren hier dan ook nieuwsgierig naar en zochten het dus voor je uit.
Wat zijn die schimmels op je eten eigenlijk?
Er zijn verschillende schimmels: de eetbare en de bederfbare. Tenslotte zijn veel van ons gek op allerlei kazen uit bijvoorbeeld Frankrijk en die bestaan niet zonder schimmels. Het zijn levende organismen die vaak zo klein zijn dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Je hebt de eetbare die totaal niet schadelijk zijn en dus juist zorgen voor een goede smaak aan je brie, camembert of gorgonzola. En ook paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Net als Quorn, de bekende vleesvervanger.
Die donzige schimmels op je eten die ontstaan als je het iets te lang hebt laten liggen zijn andere schimmels. Dit zijn schimmelgifstoffen en die kunnen behoorlijk slecht zijn voor je gezondheid. Er zijn honderden verschillende schimmelsoorten en die kunnen leiden tot misselijkheid, diarree, buikkrampen en braken. Best vervelend zo’n voedselvergiftiging maar gelukkig na een paar dagen is dat weer voorbij. Er zijn echter ook giftige schimmels die je niet te vaak binnen moet krijgen in bijvoorbeeld granen en noten.
Kun je beschimmeld eten dus nog gebruiken?
Daar is een snel antwoord op te geven: nee dus. Beschimmeld eten moet je echt weggooien omdat het risico te groot is om ziek van te worden. Dus de schimmel van een potje jam of appelmoes afscheppen is niet voldoende. Vaak is die schimmel toch al aanwezig in de rest van de pot. Er is wel een uitzondering. De harde kazen zoals Goudse kaas. Daar groeit het alleen aan de buitenkant en kun je dus nog prima eten als je dat deel tot een centimeter afsnijdt.
Het helpt niet om producten die beschimmeld zijn te koken of te verhitten, want ze zijn bestand tegen verhitting van 300C. En ook kou en vriezen maakt ze niet onschadelijk. Gelukkig wordt er in Nederland goed gecontroleerd op schimmelstoffen in voedsel. Bovendien is er Europese wetgeving wat er aan maximale schimmelstoffen in mag zitten. En de NVWA doet daar veel steekproeven op. Maar uiteindelijk is je eigen waarneming het belangrijkst en neem dus echt geen risico.
Hoe voorkom je schimmels?
Bewaar verse producten altijd op een koude en droge plaats. Verse groente en vlees dus in de koelkast en kruiden en brood op een droge plek. Je brood bewaar je dus niet in de koelkast, daar wordt het vochtig. Gooi beschimmelde producten meteen weg zodat de schimmel niet verder gaat. Dus ook je potjes jam of appelmoes. Nog een belangrijke : dek je voedsel goed af in de koelkast. En bewaar geopende bloem en havermout in afgesloten bakken op een donkere droge plek.