Life & Health

Gek maar waar: dit kan je beter niet eten voor het slapen

eten-slapen-gezondheid
Foto: Freepik

Vlak voordat je naar bed gaat nog even een chipszak leegeten of een hele maaltijd naar binnen werken is geen goed plan. Je zult dit merken in je slaap en het zal je nachtrust compleet verstoren. Zo is er bepaalde voeding die dit verergert, maar ook voeding waar je juist beter van gaat slapen. In dit artikel leggen we alles uit over wat je beter niet kunt eten voor het slapen gaan, zodat jij de beste nachtrust hebt om de volgende dag fris wakker te worden.

Waarom beter niet eten voor het slapen?

Hoe later het wordt op de dag, hoe langzamer je spijsvertering gaat werken. Dus wanneer je laat in de avond nog veel gaat eten, wordt het erg lastig voor je maag om dit nog te verteren voordat je in bed gaat liggen. Dit duurt namelijk 2 keer zo lang. Slaapspecialisten geven aan dat het het beste is om 3 uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. Zo werkt je lichaam het beste tijdens de nacht. Nu is het ook niet goed om met een lege maag te gaan slapen. Dit trekt de maag samen waardoor je ook wakker blijft.

Zorg er dus vooral voor dat je geen zware maaltijden meer eet. Je kunt gerust een koekje bij de thee nemen of een stukje fruit eten. Het is namelijk niet zo, wat veel mensen denken, dat je qua gewicht aankomt in de nacht. Je stofwisseling werkt namelijk nog steeds precies hetzelfde. Er zijn dus ook een aantal producten die je slaap stimuleren. Kleine porties van deze voedingsbronnen helpen daarbij: dadels, bananen, noten en yoghurt. Ook thee werkt altijd goed. Deze dingen zorgen voor een ontspannen gevoel.

-beter-niet-eten-voor-slapen-gezondheid-

Dit moet je niet eten voor je gaat slapen

Er zijn dus wel echt een aantal dingen die je echt moet vermijden als je een goede nachtrust wilt hebben. Zo zijn zoute en vette snacks een echt boosdoener. Dus chips, hamburgers, gezouten nootjes, borrelnootjes en gefrituurde etenswaren. Vermijd ook chocolade, hier zit vaak cafeïne in en dat houdt je natuurlijk wakker. Daarnaast valt heel scherp voedsel ook vaak niet goed op de maag voor het slapen gaan, zoals pepers en scherpe tapenades. Dit kan zorgen voor hitte-aanvallen waardoor je niet kunt slapen.

Probeer ook alle voeding met veel suiker te ontwijken voordat je in bed duikt. Producten zoals ijs en snoep. Dit zorgt voor een stijging in de bloedsuikerspiegel, wat niet alleen ongezond is, maar je ook uit je slaap haalt. Maar zelfs veel fruit in de avond is ook niet goed voor je slaap. Dan denk je dat je gezond bezig bent. Maar in veel fruit zitten ook natuurlijke suikers die je wakker kunnen houden. Probeer al deze dingen dus te vermijden 3 uur voordat je gaat slapen en lees ons artikel over wat je wel kunt eten.

beter-niet-eten-voor-slapen-gezondheid-