
Deze heerlijke Falafelburger maak je heel gemakkelijk zelf
Wij eten graag falafel. Lekker in een pitabroodje of bij de couscous. Of wat dacht je van een vegetarische kapsalon met falafel. Het voelt ook altijd een stuk gezonder dan het eten van een kroket of een hamburger. Dus wij werden heel enthousiast toen we een recept tegen kwamen voor een falafelburger. Die wil jij ook maken.
Waar is falafel eigenlijk van gemaakt
Falafel komt uit het Midden-Oosten en zie je meestal in de vorm van balletjes. het is gemaakt van gemalen, gedroogde kikkererwten en kruiden en wordt daarna gefrituurd in olie. Als je ze kant en klaar koopt kun je ze ook vaak in de pan of de oven bakken. Hoe het ooit is ontstaan is niet echt duidelijk maar men gaat er van uit dat het ooit bedacht is als vleesvervanger tijdens de Ramadan.
Op de website van Pauline’s Keuken werden we geïnspireerd voor deze burger. Om de smaak lekker te maken zijn kruiden zoals peterselie en koriander belangrijk. Meestal is het vegan. Ook een reden waardoor het waarschijnlijk vaak op de kaart staat bij vegan gerechten. Wij maakten de falafelburger van kant en klare falafelmix van Souq. Daarom is het een gerecht wat snel klaar is. Verder maakten wij er tzatziki bij en Sriracha mayonaise en een salade met feta en granaatappel. Maar eet gerust de saus erbij die je zelf lekker vindt.
Dit heb je nodig voor 4 falafelburgers
- 4 hamburger broodjes of pita’s
- 50 gram gemengde sla
- 300 ml zonnebloemolie (voor het bakken)
- 400 gram falafelmix (is 2 pakken van Souq)
- kwart komkommer in plakjes
- 4 grote el humus (welke je zelf het lekkerst vindt)
- 4-6 el tzatziki
- 2 el mayonaise
- 1 tl sriracha ( of hoe pitting je het zelf wilt hebben)
Zo maak je de falafelburgers
- Doe de falefelmix in ee kom, voeg 400 ml water toe en roer heel goed door. Laat 30 minuten staan.
2. Snij de burgerbroodjes door midden en bestrijk met de humus. Beleg met wat sla en komkommer.
3. Roer de sriracha door de mayonaise.
4. Vorm 4 burgers van de mix. Als het te nat is voeg dan wat tarwebloem toe.
5. Doe de olie in een koekenpan. Er moet een laag van 1,5 cm in staan zodat de burgers niet vast gas zitten aa de bodem. Verwarm de olie (check met een stukje brood of het heet is) en bak de burgers in 4-5 minuten rondom bruin.
6. Leg de burgers op de broodjes en doe er de overgebleven sla en komkommer op. Schep er tzatziki en siracha mayonaise op en geef de rest erbij. Druk de bovenste helft zachtjes op de burger. Steek er eventueel een prikker in om bij elkaar te houden
Als je zelf tzatziki wilt maken: Rasp een kwart komkommer boven een vergiet en bestrooi met zout. Laat even uitlekken en druk het vocht er uit door er een lepel op te drukken. Doe 200 ml Griekse yoghurt in een schaaltje, doe de komkommer erbij, 1 of 2 fijn gesneden teentjes knoflook, wat fijngesneden dille of munt (of allebei), beetje olijfolie en eventueel nog wat extra zout.