Media & Entertainment

Bizar: levende larven in been Freek Vonk worden bijna ‘geboren’

freek-vonk-larven-been-geboren

Waarschuwing: de onderstaande beelden zijn niet voor lezers met een zwakke maag. De populaire bioloog Freek Vonk houdt wel van een avontuur, zeker als het om wilde dieren gaat. Tijdens zijn reis naar Costa Rica werd Freek Vonk dit jaar ongevraagd ‘vader’ van drie larven die zich in zijn been hadden gevestigd. De bioloog besloot om de maden mee naar Nederland te nemen en in zijn been uit te laten broeden.

Larven Kwik, Kwek en Kwak

Hoewel wij er absoluut niet aan moeten denken om ook maar in de buurt van een larve te komen, was Freek Vonk alleen maar enthousiast toen hij de drie kleine verstekelingen in zijn been ontdekte. Hij ga ze zelfs liefkozend ieder een eigen naam, vernoemd naar de bekende neefjes van Donald Duck.

Kwik, Kwek en Kwak zijn zogenaamde ‘Human bot flies’, of menselijke horzel. Deze vliegen staan erom bekend dat hun larven zich nestelen in menselijke lichaamsdelen, om daar te leven in het vlees en zich tot vlieg te ontpoppen. De larven ademen door hun staart uit het holletje in het vlees te steken. Klinkt als een horrorfilm, maar in midden- en centraal Amerika komen dergelijke parasieten veel voor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prof. dr. Freek Vonk (@freekvonk)

Geboorte van Freek Vonk’s larven

Toen Freek Vonk de larven ontdekte, besloot hij ze niet te laten verwijderen. ‘Ik kijk als bioloog naar deze wiebelende larfjes in mijn lijf, als iemand die al zijn hele leven lang gefascineerd is door AL het leven, en dus ook door parasieten. Een bijzonder souvenir en weer een bijzondere ervaring!’ Zo schrijft hij zelf bij een Instagram post waar hij de larven in zijn been aan de volgers toont.

Inmiddels gaan de larven hun ‘babykamer’ bijna verlaten. De kersverse vader wil de geboorte van ‘zijn’ baby’s graag op camera vastleggen, maar zo makkelijk is dat niet. De larven laten zich namelijk pijnloos uit het been vallen. Laatst staken twee larven al nieuwsgierig hun kopje naar buiten, maar Freek Vonk hoopt dat ze nog eventjes blijven zitten, zodat ze de geboorte in Nederland kunnen filmen: ‘vanaf nu houden we het STRAK in de gaten, en de larven hebben ‘huisarrest’!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prof. dr. Freek Vonk (@freekvonk)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!