Life & Health

Fruitvliegjes bestrijden en voorkomen: 5 super efficiënte manieren

fruitvliegjes-bestrijden-voorkomen
Afbeelding: Womanly.nl

Fruitvliegjes kunnen in de zomer een ware plaag in je keuken zijn. De piepkleine vliegjes komen af op rijp of rottend fruit en vermenigvuldigen zich razendsnel. Het lijkt soms wel alsof ze uit het niets in je keuken verschijnen, en heb je ze eenmaal in huis, dan zijn ze lastig te verwijderen. Met deze 5 tips voor het voorkomen en bestrijden van fruitvliegjes ben je zo weer van die vervelende beestjes af. 

1. Houd je keuken vrij van (rot) fruit

Het voorkomen van fruitvliegjes begint bij een schone keuken. Zorg er dus voor dat je geen etensresten in de keuken hebt liggen, geen halfvolle glazen laat staan en dat je het fruit opeet voordat deze te rijp worden of gaan rotten.

Zorg er daarom voor dat je meteen schoonmaakt nadat je hebt gegeten en bewaar je fruit het liefst in de koelkast. Wist je bijvoorbeeld dat je bananen ook prima in de koelkast kunt bewaren? Op deze manier blijft je fruit langer goed en ga je fruitvliegjes tegen.

fruitvliegjes-rijp-fruit

2. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citroen

Fruitvliegjes zijn dol op de zoete geur van fruit. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen die naar fruit ruiken. De vliegjes worden aangetrokken door het zoete geurtje, en zullen dus zelfs op je schone vaat of in het sopje willen zitten.

Gebruik daarom geen afwasmiddel of schoonmaakmiddel met een fruit- of citroengeur. Hetzelfde geldt voor zoete luchtverfrissers of huisparfum. Kies bij voorkeur in de zomer voor minder zoete, niet fruitige geuren.

fruitvliegjes-citroen

3. Reinig je afvoer en prullenbak

Ben je een echte poetsqueen met een spotless keuken, maar zie je de vliegjes nog steeds verschijnen? Dan kan het zijn dat de beestjes via de afvoer of de vuilnisbak je keuken binnenkomen. Maak daarom regelmatig je afvoer schoon met wat water en azijn, of gebruik een mengsel van koffiedik.

Reinig ook je vuilnisbakken regelmatig grondig en zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn. Gooi je etensresten niet in de vuilnisbak, maar gebruik daarvoor een speciale GFT bak die je buiten op een koele plaats bewaart.

koffiedik-huis

4. Kruidenplantjes naast je fruit

Bewaar je je fruit toch liever buiten de koelkast, zet dan een kruidenplantje naast je fruit neer. De fruitvliegjes zijn namelijk erg gevoelig voor geur. Hoeveel ze van de geur van fruit houden, des te viezer vinden ze de geur van kruiden als basilicum, salie of dille.

Ook de geur van lavendel, knoflook en kruidnagel kunnen fruitvliegjes niet waarderen. Leg deze tussen het fruit in je fruitmand en de vliegjes zullen vlug een ander onderkomen vinden.

fruitvliegen-bestrijden-voorkomen-kruidenplant

5. Bestrijd de fruitvliegen met azijn

Heb je ondanks al je maatregelen toch last van fruitvliegjes in huis, dan kun je de volgende simpele maar effectieve truc proberen: zet een kommetje met wat water, azijn en afwasmiddel op je aanrecht. Bedek het kommetje met een stuk plastic folie en zorg voor een kleine opening.

De vliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn. Zodra de vliegjes onder het plastic duiken, vinden ze de weg naar buiten niet meer terug. Uiteindelijk verdrinken ze. Deze methode is niet zo aardig voor de fruitvliegjes, maar wel reuze effectief.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Omroep Gelderland (@omroepgld)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!