
Kan je hart letterlijk breken? Gebroken hart syndroom bestaat echt!
Als het net uit is met je vriend of vriendin kan het soms aanvoelen alsof je hart figuurlijk breekt. Hoeveel liedjes bestaan er wel niet over een gebroken hart en de pijn die het met zich meebrengt? Maar wist je dat je hart ook letterlijk kan breken? Het gebroken hart syndroom is namelijk een ding en het is een stuk serieuzer dan het klinkt.
Wat is het gebroken hart syndroom?
Volgens het ziekenhuis OLVG bestaat een gebroken hart dus echt. Dit is een vrij serieuze aandoening, die veroorzaakt wordt door stressvolle situaties of heftige emoties, zoals je die bijvoorbeeld hebt na een break-up. Volgens cardioloog Sharonne Hayes zou het syndroom voor het eerst zijn beschreven in 1990. Het werd ontdekt door Japanse onderzoekers en omgedoopt tot Tako Tsubo.
Tako what? Wij hadden er ook nog nooit van gehoord, maar Tako Tsubo is het Japanse woord voor een kruik, waar octopussen mee gevangen worden. Het verwijst naar de vorm van de linkerhartkamer, die een grote rol speelt met betrekking tot de aandoening. Naarmate er meer onderzoek naar werd gedaan, werd het duidelijk dat de aandoening veroorzaakt wordt door extreme emoties en werd het omgedoopt tot gebroken hart syndroom.
Wat is cardiomyopathie?
Het gebroken hart syndroom, dat officieel cardiomyopathie heet, is een hartspierziekte waarbij de linkerkamer van het hart opeens niet meer goed pompt. Dit komt doordat bepaalde stoffen in het bloed vrijkomen bij heftige ervaringen.
Deze stoffen zorgen ervoor dat de linkerhartkamer minder goed werkt. De klachten van de ziekte lijken sterk op die van een hartinfarct en het resultaat is doorgaans pijn op de borst, kortademigheid en hartkloppingen.
Kan cardiomyopathie behandeld worden?
Het goede nieuws is dat de symptomen van cardiomyopathie goed behandelbaar zijn en dat je hart zich vaak binnen een paar dagen of weken zelf weer herstelt. Ligt natuurlijk maar net hoeveel liefdesverdriet je hebt. Maar gelukkig wel goed om te weten.
Toch is het verstandig om meteen medische hulp te zoeken als je na een stressvolle gebeurtenis pijn op de borst, hartkloppingen en kortademigheid hebt. Sowieso is het altijd fijn om bij twijfel altijd de huisarts te benaderen.