Life & Health

Geen zin meer in seks? Dit kunnen de oorzaken zijn

geen-zin-seks-oorzaken
Foto: Freepik

Seksuele verlangens en behoeften zijn een normaal onderdeel van het leven, maar soms kan het voorkomen dat je gewoon geen zin meer hebt in seks. Heb je hier last van? Geen zorgen, dit fenomeen komt veel vaker voor dan je zou denken en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Womanly duikt dieper in de mogelijke oorzaken van een verminderd seksueel verlangen en biedt inzichten en advies om hiermee om te gaan.

Minder zin in seks door hormonale oorzaken

Een van de meest voorkomende fysieke oorzaken van verminderd seksueel verlangen bij vrouwen zijn hormonale schommelingen. Dit kan gebeuren als gevolg van de menopauze, zwangerschap, het gebruik van anticonceptiemiddelen of andere gezondheidsproblemen. Helaas zorgen onze hormonen dus voor nog meer vervelende dingen dan alleen pms en de menstruatie. Heb je minder zin in seks, en denk je dat dit aan je hormonen ligt? Bespreek het met je huisarts.

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva of anticonceptie, kunnen bijwerkingen hebben die je seksuele verlangen kunnen verminderen. Als je denkt dat je medicatie de boosdoener is, bespreek dit dan ook met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken of je iets aan de medicatie kunt aanpassen.

seks-verminderd-libido

Verminderd libido stress of relatieproblemen

Seksualiteit is veel meer dan alleen fysieke aantrekkingskracht. Ook mentale problemen kunnen je libido verminderen. Zo kan bijvoorbeeld een stressvolle periode van invloed zijn op je seksuele verlangen. Als je hoofd vol zit met zorgen, deadlines en conflicten, is het begrijpelijk dat seks niet bovenaan je prioriteitenlijst staat. Praat erover met je partner en zorg ervoor dat je voldoende rustmomenten voor jezelf inbouwt.

Ook problemen in de relatie, zoals communicatieproblemen, onopgeloste conflicten of onvervulde emotionele behoeften, kunnen leiden tot een verminderd seksueel verlangen. Ook hier is communicatie van groot belang. Het kan gebeuren dat jullie als stel even door een lastige periode gaan. Dit is heel normaal en natuurlijk. Het is wel belangrijk dat je er over blijft praten, zodat jullie er uiteindelijk samen sterker uitkomen.

seks-geen-zin-libido