Food & Drinks

Zo maak je de gehaktballen zoals Oma ze maakte

gehaktbal oma recept

Omdat je in deze periode ook wel eens even “normaal” wilt eten even een eenvoudig Hollands recept. Ik had zelf helaas niet het recept van mijn oma of moeder en kreeg ze nooit zo goed. Maar lang geleden las ik eens een recept van de gehaktballen zoals ze bij het personeel van de Librije werden gegeten. Of dat echt zo was weet ik niet en het recept, dat ik had uitgescheurd, ben ik al lang kwijt. Maar sinds ik dat, zal ik me herinner, uit mijn hoofd maak, vraagt iedereen om het recept. Dus deel ik deze met liefde aan iedereen die graag een gehaktballetje eet.

De lekkerste gehaktbal maak je zo

Nederlanders zijn van oorsprong echte AVG-eters: Aardappel, groente en vlees.  En daarvan is de gehaktbal favoriet. Het kan bij alle gerechten. En een broodje bal staat vrijwel op ieder menu van de broodjeszaken. Van de Febo tot de broodjeszaak om de hoek. Als je ze klein maakt krijg je de Zweedse variant: de Ikea balletjes.

Ik zelf gebruik vaak een mix van runder- en lamsgehakt, wat ik bij de Marokkaanse slager haal. Maar alleen rundergehakt of halfom kan natuurlijk ook. En het echte geheim is dat je voor de jus een pot fond gebruikt. Al heb ik af en toe wel eens een bouillonblokje gebruikt als ik geen fond had. En als je het budget proof wilt maken kun je dit dus prima doen.Ik haal er altijd 6 ballen uit, want we eten graag de dag erna nog een balletje op brood met wat mosterdmayonaise. Of ik vries ze in voor een andere keer.

gehaktbal ingredienten recept

Ingrediënten

   • 500 gram gehakt
   • 2,5 eetlepel ketjap
   • 2,5 eetlepel mosterd
   • 1 ei
   • 100 gram paneermeel of panko of 4-5 verkruimelde beschuiten
   • zout en peper naar smaak
   • 75 gram boter
   • 1 pot runder(vlees)fond of 1 bouillonblokje

  Verder nodig: braadpan

 1. Zo maak je het

  Bereidingstijd: 55 minuten en 30 minuten wachttijd. 

 1. Meng alles tot en met zout en peper door het gehakt en kneed goed door.
 2. Draai er 5 tot 6 ballen van.
 3. Zet een half uur in de koelkast om wat op te stijven.
 4. Smelt de boter in de pan en doe de ballen erbij.
 5. Braad ze aan alle kanten bruin.
 6. Doe, als ze bruin zijn, de pot fond erbij ( of het bouillonblokje met 250 ml water) en bak het op een laag vuur nog 45 minuten. Mocht de jus wat minder worden doe er dan wat water bij.

gehaktbal recept oma

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!