gekookte-rijst-nie-bewaren
Food & Drinks

Dit is waarom je moet oppassen met het bewaren van gekookte rijst

Wij eten regelmatig rijst en vaak koken we net iets teveel. Of we maken juist extra zodat we een voorraadje hebben in de koelkast voor bijvoorbeeld een snel wokgerecht, het maken van een bowl of een sushitaart. Of natuurlijk voor onze quilty pleasure: een bakje rijst met boter en suiker. Maar nu lazen we dat je gekookte rijst eigenlijk niet moet bewaren. In ieder geval heel kort. Wij vertellen je de reden waarom. 

Hoe lang kun je rijst bewaren

In de koelkast kun je rijst maximaal 2 dagen bewaren. Maar dan moet je het op de juiste manier bewaren. Daar worden we niet echt blij van, dus willen we weten waarom. In gekookte rijst komt heel snel een bacterie- de Bacillus cereus – en die kan je heel erg ziek maken. Deze bacterie groeit heel snel als je de rijst niet op de juiste manier bewaart en vormt gifstoffen. En maakt je dus enorm ziek.

Om dit te voorkomen moet je de pan niet langer dan 2 uur op het fornuis of op de tafel laten staan. Stop het daarna meteen in een (glazen) bakje, sluit deze luchtdicht en zet meteen in de koelkast. Zorg dat er vrijwel geen lucht bij kan komen. Dus de bak moet niet te groot zijn. En plaats het in het koudste deel van de koelkast, op de onderste plank of in de koellade.

beter-rijst-niet-bewaren

Hoe kun je rijst dan opnieuw gebruiken

Haal alleen wat je nodig hebt uit het bakje. Je kunt namelijk wat je overhoudt niet opnieuw gebruiken. Verwarm het goed door (minimaal 75C) in bijvoorbeeld de magnetron, stoommandje of hete wok.

Je kunt eventueel iets extra vocht toevoegen. Als je het niet binnen 1 of 2 dagen gaat gebruiken, vries het dan in. Ontdooi het dan langzaam en verwarm weer heel goed door.

rijst-niet-bewaren-dessert

Hoe weet je of de rijst nog goed is

Allereerst even goed ruiken. Heeft het een andere of zure geur, meteen weggooien dus. Of heeft het een wat andere kleur, zijn de korrels dof van kleur of is de textuur anders, ook niet eten En als het na het bereiden toch wat zuur of bitter smaakt, eet dan niet door.

Beter weggooien dan met kramp in je bed of het toilet belanden. Dan toch nog even onze quilty pleasure. Gewoon een kommetje rijst met met een klontje boter in de magnetron warmen en daar suiker en een beetje kaneel door scheppen. Beste geniet moment!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!