Geld & Carrière

Zoveel geld mag jij belastingvrij schenken aan je geliefde (klein)kinderen

geld-belastingvrij-schenken-kleinkinderen
Foto: Freepik

Als je in je leven veel hebt gewerkt en daardoor een flink bedrag bij elkaar hebt gespaard, is het een prettig idee dat ook je kinderen en zelfs kleinkinderen hiervan kunnen profiteren. Helaas gaat er van dit zuurverdiende spaargeld ook nog een deel naar de belasting als je besluit om deze te schenken. Om dit te voorkomen zocht Womanly voor je uit hoeveel jij belastingvrij aan je geliefde (klein)kinderen kunt schenken. 

Belastingvrij schenken voor grootouders

In Nederland gelden er verschillende regels voor het schenken van bedragen aan je kinderen of kleinkinderen. Zo gelden er voor schenkingen van grootouders andere regels dan voor schenkingen van ouders. Deze regels kunnen per jaar ook nog eens verschillen, bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van het bedrag dat je kan schenken zonder dat je hier belasting aan afdraagt.

Om precies te weten hoeveel je dit jaar in totaal mag schenken, kun je het beste de website van de Belastingdienst raadplegen.Volgens de Belastingdienst mag je als grootouders dit jaar €2418 belastingvrij schenken. Is je kleinkind bezig om een huis te kopen, dan mag je hem of haar eenmalig €28.947 schenken. Hier zijn wel wat aanvullende voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat het (klein)kind ten tijde van de schenking tussen de 18-40 jaar oud is en het geld ook daadwerkelijk voor de aanschaf van een woning gaat gebruiken.

belastingvrij-schenken

Belastingvrij schenken voor ouders

Wil je als ouders iets aan je kinderen schenken, dan ligt het jaarlijks belastingvrije bedrag iets hoger. Het totale bedrag wat je in 2023 belastingvrij aan je kinderen mag schenken, is €6035. De Belastingdienst ziet ‘ouders’ als één geheel, ook als je al gescheiden bent. Je kind mag dus niet van elke ouder apart dit bedrag ontvangen. Het bedrag mag ook aan pleeg- of stiefkinderen geschonken worden.

Voor hogere bedragen gelden er verschillende regels: zo kun je als ouders een bedrag aan je kind schenken voor het kopen van een huis, het betalen van een dure studie of een schenking waarbij het kind vrij is om te kiezen wat hij of zij met het geld doet. Voor zowel een schenking voor een huis of de eigen keuze is het bedrag dat je belastingvrij kan schenken €28.947. Voor een dure studie mag je als ouder €60.298 schenken. Lees de verdere voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

belastingvrij schenken kind