Geld & Carrière

Je geld investeren in goud: wat levert het eigenlijk op?

geld-investeren-goud-opbrengst
Foto: Womanly

Heb jij een aardig bedrag bij elkaar gespaard, en ben je op zoek naar een nieuwe investering? Overweeg dan eens om je geld in goud te investeren. Dit bijzondere edelmetaal is namelijk niet alleen mooi om te zien, maar ook een slimme manier om je vermogen te laten stijgen. Maar waarom is dat zo, en wat kun je eigenlijk verwachten qua winst? Womanly zocht voor je uit wat investeren in goud kan opleveren. 

Waarom investeren in goud?

Goud is altijd al iets bijzonders geweest. Niet alleen om de mooie glinstering, maar ook omdat het een zeldzaam en duurzaam materiaal is. Het is makkelijk te bewerken en blijft er altijd goed uitzien. Die waardering voor goud heeft ervoor gezorgd dat mensen het door de eeuwen heen zijn gaan zien als iets waardevols om in te investeren.

Een belangrijke reden waarom mensen goud kopen, is om zichzelf te beschermen tegen prijsstijgingen. Als de prijzen van dingen om je heen stijgen, kan het zijn dat je geld minder waard wordt. Maar goud behoudt vaak zijn waarde, zelfs als andere dingen duurder worden. Het is een soort financiële reddingsboei als het economisch minder goed gaat.

goud-investeren

Hoeveel kan goud je opleveren?

Goud kan ook een goede aanvulling zijn op je bestaande beleggingen en investeringen. Als je bijvoorbeeld wat aandelen hebt en wat goud, kun je beter bestand zijn tegen financiële schommelingen. Soms stijgt goud zelfs als de aandelenmarkt het moeilijk heeft. Hoeveel goud je oplevert, is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Prijsfluctuaties: De prijs van goud kan behoorlijk schommelen. Soms gaat het omhoog, soms omlaag. Dat betekent dat je winst kunt maken, maar ook verlies kunt lijden, afhankelijk van wanneer je koopt en verkoopt.
  • Lange termijn: Over lange periodes bekeken, heeft goud historisch gezien zijn waarde behouden en soms zelfs winst opgeleverd. Als je van plan bent om het een tijdje te houden, kan het je geld meer waard maken.
  • Geen rente of dividend: Goud betaalt geen rente of dividend, zoals sommige andere investeringen dat wel doen. Je verdient geld door te hopen dat de prijs stijgt.
  • Kosten: Het kan ook wat kosten om goud veilig op te slaan en te verzekeren, dus dat is iets om in gedachten te houden.

goud-opbrengsten

Wat is de prijs van goud?

De prijs van goud fluctueert, en hangt af van diverse factoren. Net als bij andere grondstoffen en financiële activa, wordt de prijs van goud beïnvloed door de verhouding tussen vraag en aanbod. Denk aan goud als een product, zoals pizza’s. Als veel mensen goud willen kopen (vraag), stijgt de prijs. Als er te veel goud beschikbaar is en niet veel mensen het willen kopen (aanbod), daalt de prijs.

Ook dingen zoals problemen in de wereld, economische zorgen, of politieke onrust kunnen mensen bang maken. Dan willen ze goud kopen omdat het als veilig wordt beschouwd. Dat kan de prijs opdrijven. De prijs van goud verandert elke dag een beetje. Zo staat de prijs voor 14 karaat goud op 18 september op  €33,86 per gram, en voor 18 karaats op €43,54 per gram. Wil je de goudprijzen in de gaten houden? Kijk dan eens op onlinegoudinkoop.nl.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!