Geld & Carrière

Zoveel geld heb je minimaal nodig om een eigen huis te kopen

geld-minimaal-nodig-huis-kopen
Foto: Freepik

Een huis kopen is een spannende investering, waar meestal vele jaren van sparen aan vooraf gaat. Het is in deze tijden helaas vrijwel niet mogelijk om zonder een flink bedrag aan eigen spaargeld een huis te kopen. Maar hoeveel geld heb je minimaal nodig om een eigen woning te kunnen betalen? Womanly zocht het voor je uit. 

Hoeveel geld heb je nodig voor het kopen van een huis?

Een huis kopen is natuurlijk nooit goedkoop. Zeker nu de huizenprijzen hoog zijn, en het aanbod schaars. Daarom bieden mensen meestal ook nog eens een stuk meer boven de vraagprijs. Het afsluiten van een hypotheek is dan ook niet voldoende om een huis te kunnen betalen. Naast de prijs die je voor de woning betaalt, komen er namelijk nog meer kosten bij. Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, advies- en afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten

Deze extra kosten worden de ‘kosten koper’ genoemd. Deze kosten zijn, zoals het woord al zegt, voor de koper zelf. Over het algemeen liggen deze extra kosten rond de 6% van de vraagprijs. Als je een woning koopt van €300.000, kun je er dus van uitgaan dat je rond de €18.000 aan kosten koper betaald. Ook kan het zijn dat je nog extra geld aan de verbouwing kwijt bent.

huis-kopen

Sparen voor het kopen van een huis

Ben je van plan om in de toekomst een huis te kopen, dan is het dus een goed idee om alvast te beginnen met sparen. Wist je dat het Nibud adviseert om 10% van je maandelijkse inkomen opzij te zetten op een spaarrekening? Als je naast het sparen voor onvoorziene uitgaven extra geld opzij wilt zetten voor een huis, dan is het beter om nog meer opzij te zetten.

Het kan best een uitdaging zijn om naast al je vaste kosten ook nog eens extra te sparen. Daarom kan het helpen om eerst advies in te lichten over de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Raadpleeg bijvoorbeeld de Rabobank website om te zien hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Vraag ook eens een gratis adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur. Zo weet je zeker waar je aan toe bent.

huis-betalen