Geld & Carrière

Zo kun je goed sparen zonder dat je er eigenlijk iets van merkt

geld-sparen-makkelijk
Foto: Freepik

Merk je ook vaak dat de bodem van je betaalrekening al voor het einde van de maand akelig dichtbij komt? Of doe je vaak een poging tot sparen, maar schrijf je dan toch weer geld over naar je betaalrekening? Hoewel geld sparen soms vrijwel onmogelijk lijkt, bestaan er toch meer manieren om ongemerkt toch te sparen zonder dat je het merkt. Womanly deelt graag de 7 manieren om ongemerkt geld te sparen. 

1. Automatiseer je spaarproces

Een van de meest effectieve manieren om ongemerkt te sparen, is door automatisering. Stel automatische overboekingen in van je betaalrekening naar je spaarrekening op de dag dat je salaris binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat je geld opzij wordt gezet voordat je de kans hebt om het uit te geven. Het idee is simpel: je kunt niet uitgeven wat je niet ziet.

geld-makkelijk-sparen

2. Gebruik een ‘afrond’ spaarstrategie

Een populaire methode om onopvallend te sparen is de “afrond” spaarstrategie. Telkens wanneer je een aankoop doet, rond het totaalbedrag af naar het dichtstbijzijnde hele getal en zet het wisselgeld opzij. Bijvoorbeeld, als je boodschappen doet voor € 47,50, rond dit bedrag af naar € 48, en bewaar die € 0,50 in een aparte spaarpot of rekening. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, kan het op jaarbasis aanzienlijke besparingen opleveren.

3. Verhoog je spaarbedrag geleidelijk

Als je moeite hebt met sparen, kan het overweldigend zijn om meteen een groot deel van je inkomen opzij te zetten. In plaats daarvan kun je beginnen met een kleiner bedrag en dit geleidelijk verhogen naarmate je comfortabeler wordt met het spaargedrag. Zelfs als je met een bescheiden bedrag begint, zal het zich na verloop van tijd opstapelen.

sparen-geld

4. Stel een doel op om voor te sparen

Het hebben van duidelijke spaardoelen kan je motiveren om geld opzij te zetten zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwe auto, een vakantie of het aflossen van schulden, het stellen van doelen helpt je om gemotiveerd te blijven en je uitgaven in lijn te houden met je financiële prioriteiten.

5. Beperk onnodige uitgaven

Een andere manier om ongemerkt te sparen, is door te snijden in onnodige uitgaven. Neem de tijd om je financiën kritisch te bekijken en te identificeren waar je geld kunt besparen. Dit kunnen abonnementen zijn die je niet meer gebruikt, koffietjes buiten de deur, of impulsaankopen. Het geld dat je op deze manier bespaart, kun je direct overmaken op je spaarrekening.

besparen-geld

6. Gebruik bonussen en extra inkomsten

Als je af en toe extra inkomsten ontvangt, zoals een bonus op het werk of een belastingteruggave, overweeg dan om een deel van dit geld onmiddellijk te sparen. Omdat deze inkomsten niet tot je reguliere salaris behoren, merk je vaak niet eens dat je ze mist.

7. Houd je financiën bij

Ten slotte is het bijhouden van je financiën essentieel om bewust te zijn van waar je geld naartoe gaat. Gebruik budgetteringstools en apps om inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon en te zien waar er ruimte is om te besparen. Dit kan je helpen om meer geld te sparen zonder dat je er merkbaar op achteruitgaat in je levensstijl.