Geld & Carrière

Zoveel geld moet je sparen om comfortabel met pensioen te gaan

geld-sparen-pensioen
Foto: Freepik

Met pensioen gaan: het is een mijlpaal waar sommigen reikhalzend naar uitkijken. Als je met pensioen gaat, ontvang je een bedrag van de overheid en een bedrag dat je tijdens je werkende leven in loondienst hebt gespaard. Maar om comfortabel te kunnen genieten van je pensioen, is het ook slim om zelf een spaarpotje op te bouwen. Womanly zocht uit hoeveel je moet sparen om na je 65e of 67e comfortabel met pensioen te gaan. 

Het opbouwen van je pensioenbedrag

De uitkering die je van de overheid ontvangt nadat je met pensioen gaat, is afhankelijk van een aantal factoren: hoe lang je in Nederland hebt gewoond, je leeftijd en je gezinssituatie. Werk je daarnaast in loondienst en is je werkgever aangesloten bij een pensioenfonds, dan ontvang je vanuit dit fonds een bedrag gebaseerd op het aantal jaren dat je in dienst was en je salaris.

Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, is eenvoudig in te zien via de website mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website verzamelt alle gegevens over het pensioen dat je bij verschillende werkgevers in je arbeidsverleden hebt opgebouwd. Zo weet je in een paar muisklikken wat voor bedrag je tijdens je pensioen op je bankrekening kan verwachten.

pensioen-sparen

Hoeveel moet je sparen voor een extra bedrag naast je pensioen?

Hoewel je tijdens je pensioen ook nog op verschillende manieren kunt bijverdienen, kun je ook voor je pensioen al beginnen met sparen zodat je uiteindelijk een fijne spaarpot over hebt. Maar hoeveel zou je moeten sparen om later comfortabel te kunnen genieten? Volgens Care Is Vermogensbeheer heb je ongeveer 70% van je huidige netto inkomen nodig van je huidige inkomen. Verdien je dus 4000 euro netto, dan heb je rond de 2800 euro netto nodig tijdens je pensioen.

Allereerst ontvang je dus het bedrag van je AOW en het pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd. Als er dan nog een bedrag overblijft tussen je streefbedrag en het bedrag dat je ontvangt, is het slim om alvast te sparen. Je bepaalt dus eerst het streefbedrag dat je per maand wilt ontvangen tijdens je pensioen, en trekt hier het bedrag dat je al krijgt vanaf. Je weet natuurlijk niet hoe lang je van je pensioen kunt genieten. Neem hier ongeveer 20 jaar voor. Dan krijg je bijvoorbeeld de rekensom:

Te ontvangen bedrag van je pensioen: €2500
Streefbedrag pensioen per maand: €3000
Totaal extra te sparen: 500 (extra te sparen per maand)*12 (maanden)*20 (jaar)= 120.000 euro

Het kan zijn dat hier kosten vanaf gaan. Om er zeker van te zijn dat je op de goede weg zit, raadpleeg je het beste een pensioenadviseur.